Norske økoegg til Tyskland

08.01.2010
En av Norges største og mest dynamiske økologiske produsenter, Runar Sørli, satser sammen med to andre på eksport av norske økoegg til Tyskland. Under storarrangementet Grüne Woche i neste uke presenterer selskapet sine produkter for tyske kunder. – Siden vi har lykkes i Norge med å holde Salmonellaen ute fra vår eggproduksjon, har norske produsenter et godt utgangspunkt for å kunne eksportere norske egg til utlandet, sier Reidar Andestad i Oikos.

Norske økohøner kan få mer å gjøre når de nå skal verpe egg for Tyskland.  Foto - Sara Leinaas.

 

Stort økomarked i Tyksland

Tyskland er et av verdens største markeder for økologisk mat, og mange i Tyskland har et positivt inntrykk av Norge som miljøland.  Ut fra dette bør mulighetene være tilstede for å kunne starte eksport av norske økoegg, sier Reidar Andestad.

 

Er det riktig å eksportere mat fra Norge?

Mange i Landbruks-Norge vil være skeptiske til eksportframstøt siden Norge i dag sikrer sin produksjon med vesentlig tollvern på sentrale landbruksvarer. Samtidig står samvirkegiganten Tine bak eksporten av norsk Jarlsbergost. Kostnadsstrukturen er slik i norsk produksjon at det neppe er stor grunn til å frykte at litt eksport av noen flere produkter vil rokke ved dette grunnlaget for norsk landbrukspolitikk, sier Reidar Andestad.

 

Nytt selskap for økoeggeksport

Økoeggprodusentene i Østfold har etablert selskapet Vingulmark som arbeider med å profilere de økologiske, sunne og salmonellafrie eggene. Bak den ambisiøse satsingen står tre bønder fra Sarpsborg og Mysen: Runar Sørli, Erik Sørli og Fredrik Fredriksen, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

De har hentet inn støttespillere fra næringslivet og legger ikke skjul på at de har stor tro på eggprosjektet, selv om de har møtt mye skepsis på veien. Det skal praktisk talt ikke la seg gjøre å eksportere dyre, norske landbruksvarer til utlandet.

Bøndene er slett ikke blinde for risikoen med å ta eggene ut i verden. - Men hvis vi lykkes, vil til gjengjeld «seieren» smake utrolig godt, påpeker Runar Sørli.

 

I mai kan du kjøpe norske økoegg i Tyskland

Første land ut er Tyskland, hvor økologiske matvarer har kapret en langt større markedsandel enn i Norge og hvor man også kan handle i egne økovarehus. I mai regner de med at de norske eggene er på det tyske markedet. De tre bøndene har heller ikke gitt opp det norske markedet ennå. Men målet er utvilsomt på sikt å eksportere samtlige 500 tonn med økologiske egg som de produserer årlig. Så i mai vil nok den norske ambassasen i Tyskland kunne invitere gjester på norske økoegg.

 

 

 Les hele saken hos Sarpsborg Arbeiderblad

Annonsører

Samarbeidspartnere