Ny europeisk standard for økologisk kosmetikk

28.08.2009
Flere europeiske sertifiseringsbyråer har endelig blitt enige om et felles regelverk for økologisk kosmetikk - Cosmos. Standarden iverksettes fra 1.september 2009. Det er veldig bra både for forbrukere og kosmetikkprodusenter at det kommer en felles standard, sier rådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele.

Sertifiseringsbyråer fra Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Belgia og Italia har jobbet i 6 år for å bli enige om en felles standard for økologisk kosmetikk og kosmetikk med økologiske ingredienser (naturkosmetikk). På det norske markedet i dag finnes det kosmetikk som er produsert etter mange forskjellige standarder og det er ikke lett å forholde seg til verken for forbrukere eller kosmetikkprodusenter, mener rådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele. At det nå er kommet en felles standard vil etter hvert gjøre det mindre forvirrende og det er veldig positivt, sier hun.

 

2 versjoner av COSMOS

Cosmos-standarden vil finnes i 2 versjoner, en for økologisk kosmetikk som skal være merket med "COSMOS-ORGANIC" og en for kosmetikk med økologiske ingredienser som skal merkes "COSMOS-NATURAL".

Forskjellen er at de produktene som merkes "COSMOS-ORGANIC" må inneholde minst 95% økologiske ingredienser for å kunne bruke organic/økologisk i produktnavnet, mens de som merkes "COSMOS-NATURAL" ikke kan bruke organic/økologisk i produktnavnet eller på forsiden av emballasjen, selv om de inneholder noen økologiske ingredienser. I tillegg skal begge kategorier ha en indikasjon av prosentandel økologiske ingredienser og hvilket sertifiseringsbyrå som har stått for sertifiseringen må stå på produktet .

 

Ønsker juridisk beskyttelse av begrepet økologisk

Tidligere har Oikos i samarbeid med etiskforbruk.no og de andre organisasjonene som står bak nettsiden, sendt et brev til Forbrukerminister Huitfeldt med ønske om at begrepet økologisk beskyttes for tekstiler slik som det er for mat. Denne saken vil vi følge opp og utvide til å gjelde kosmetikk og andre produkter også, sier Sele. Problemet foreløpig er at det ikke er klart hvilket departement som bør ha ansvaret for en juridisk beskyttelse av begrepet økologisk for andre produkter enn mat. Vi kommer til å samarbeide med andre organisasjoner også i Europa for å finne ut hvordan vi kan gå videre med saken, fordi vi mener at det er uhyre viktig for kvalitetssikringen at kosmetikk må sertifiseres og at begrepet er beskyttet. Så lenge det ikke er beskyttet er det rom for juks, og det er ikke bra verken for forbrukere eller for de seriøse produsentene, forklarer Sele.

 

For mer informasjon kontakt Rådgiver Maiken Pollestad Sele, maiken@oikos.no eller tlf 23 10 96 42/41 20 22 40.

 

Selve regelverket finner du her

Annonsører

Samarbeidspartnere