Ny guide til trygg kosmetikk

04.11.2012
Gjennomsnittskvinnen har sprayet og smurt seg med 126 kjemikalier fra kosmetikk-produkter før hun går ut døra. Mange av disse kjemikaliene er direkte skadelige for hud, helse og miljø. Green Spirit har laget en guide med informasjon om hva du bør unngå – og hvilke trygge alternativer du kan se etter.

Kosmetikk kommer fra det greske ordet kosmetikos, og kan forstås som ”kunsten å pynte seg”. Å pleie seg selv og hverandre er både naturlig og behagelig; å smøre inn kropp og ansikt med en god krem, masere hodebunnen når vi vasker håret, pusse tennene, pudre nesen, eller dusje litt parfyme bak i nakken. Huden er kroppens største organ. Mye av det vi smører oss med føres videre inn i kroppen og igjennom den via blodårene. Derfor er det også greit at produktene vi bruker er rene og sunne.


Green Spirit er en nettbutikk som tilbyr et bredt spekter av økologisk sertifisert kosmetikk startet av Ingunn Mathisen i 2008. Bak initiativet ligger et ønske om kvalitet og om rene, helsefremmende produkter fra verdens ledende produsenter på området. Nå har Mathisen lansert en Guide til grønn kosmetikk. Hva er økologisk kosmetikk? Hvilke kjemiske tilsetningsstoffer er ofte tilsatt i uøkologisk kosmetikk? Hvilke konsekvenser kan disse stoffene ha for hud, helse og miljø? Disse spørsmålene, og mange flere belyses i guiden, og gjør det litt enklere for oss å se hvorfor vi må velge. Også en miniguide er tilgjengelig. Den kan printes ut og has med i lommeboka til neste gang hudpleieprodukter skal handles inn.


Innføring i skadelige stoffer; for hud, helse og miljø

Guiden gir en oversiktlig innføring i de mest vanlig kjemiske stoffene som tilsettes ikke-økologisk kosmetikk. Blant annet de omdiskuterte konserverende stoffene parabener som finnes i rundt 80% av all kosmetikk. Parabener står på EUs liste over hormonforstyrrende stoffer. De kan etterligne, hemme og øke effekten av de naturlige stoffene i kroppen, og påvirke fruktbarhet, kjønnsutvikling og læringsevne. Parabener er også satt i sammenheng med visse kreftformer. Mattilsynet har ikke satt noe forbud mot parabenholdige kosmetikk, men både Grønn Hverdag og Forbrukerrådet advarer mot å bruke slike produkter.

 

Andre vanlige kjemiske tilsetningsstoffer i uøkologiske kosmetikk er blant annet; siloksaner, som er påvist både hormonforstyrrende og vannforurensende. Triklosan, som også er en miljøgift og et stoff som øker sjansen for antibiotikaresistens. Triklosan er mye brukt i tannkrem og deodorant. Parfymestoffet Lyral, som er et stoff EUs vitenskapskomité for kosmetikk (SCCS) anbefaler full stans av fordi det er svært allergifremkallende. Guiden tar opp mange flere stoffer det er lurt å være oppmerksom på.

 

Kjemiske tilsetningsstoffer gjemmer seg ofte under andre navn i innholdsfortegnelsen. I miniguiden  står en del av disse navnene listet opp.


Hvorfor økologisk?

Kosmetikk som er sertifisert økologisk er underlagt strenge krav til produksjon i alle ledd, fra idé til forpakning. Produktene er basert på økologisk dyrkede ingredienser som urter, planteekstrakter og vegetabilske- og eteriske oljer. Ingrediensene er biologisk nedbrytbare og vennlige mot miljøet. Videre er de økologiske produktene verken testet på dyr eller tilsatt animalske ingredienser, som sauefett og minkolje. Og ikke minst har de sluppet unna ingredienser som genmodifiserte organismer (GMO), parabener, nanopartikler, silikon, syntetisk parfyme, fargestoffer og petrokjemikalier som mineralolje og petrolatum.

 

Det finnes mye å velge blant innen økologisk kosmetikk, alt fra hjemmelaget calendula-olje til avansert hudpleie og make-up. Green Spirit selger produkter til en rekke skjønnhetssalonger, parfymerier og frisørsalonger over hele landet. Listen finner du her. Stikk innom en butikk som fører økologisk kosmetikk, så får du hjelp til å finne produkter som passer akkurat din hud!

Annonsører

Samarbeidspartnere