Ny matpanikk i Kina etter eksploderende meloner

22.05.2011
En bisarr bølge av eksploderende vannmeloner, -muligens på grunn av bøndenes misbruk av et kjemisk middel som øker veksten, har nok en gang undergravd tilliten til matsikkerheten i Kina rapporterer AFP.
- Kinas matkriser må være en vekker for grundig kontroll med all bruk av kjemiske sprøytemidler og kunstige tilsettingsstoffer i matproduksjon og i matindustrien, sier daglig leder Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

En rekke eksploderende meloner i Kina har skapt ny matpanikk i landet, etter flere kriser knyttet til svikt i matsikkerhet og bruk av kjemiske giftstoffer.  -De som tidligere ikke har sett nødvendigheten av strenge krav til kjemiske sprøytemidler og tilsettingsstoffer i matproduksjon og matindustri må lære av dette, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.  Foto:  Dagligvarehandelen.

 

Store mengder ødelagte meloner

Statlige medier har rapportert at nesten 50 hektar av vannmelonavlinger i den østlige byen Danyang har blitt ødelagt av fenomenet denne måneden, etter at noen bønder dynket dem med vekstakseleratoren forchlorfenuron.

"7. mai, kom jeg ut og telte 80 (eksploderte vannmeloner), men i løpet av ettermiddagen var det 100," fortalte bonde Liu Mingsuo til den statlige kringkasteren China Central Television (CCTV) i en reportasje som ble sendt tirsdag. Han sa han hadde sprayet dem med kjemisk stoff bare en dag før.

"To dager senere var det så mange at jeg ikke gadd å telle lenger, sier Liu, som innrømmet bruk av forchlorfenuron. Tre hektar med vannmeloner har bonden, og mer enn to tredjedeler av avlingen hans er blitt avfall.

Bruk av forchlorfenuron er lovlig i Kina. I USA er stoffet registrert for bruk på druer og kiwi.

 


Tørke og kraftig regn eller gift?

Rapporter fra CCTV og andre medier har også sitert eksperter som sier at en bølge av plutselig kraftig regnskyll etter en tørr periode i området kan ha vært en medvirkende faktor, og at bønder som nektet å bruke kjemikalier også hadde problemer.

Rapporter om vannmeloner som sprekker er ikke uvanlig, spesielt ikke for varianter med tynt skall. De eksploderende melonene i Jiangsu-provinsen blir sannsynligvis likevel sett på som nok et tegn på at landbrukssektoren er avhengig av kjemikalier, og myndighetene svikter fortsatt i å løse problemet.

 

 

Melkeskandalen

Kina lovet avgjørende tiltak etter en stor melkeskandale i 2008, som førte til at minst seks spedbarn døde og at 300 000 ble syke av melkeprodukter forgiftet med det industrielle kjemikaliet melamin. Melamin ble tilsatt for å gi inntrykk av høyere proteininnhold.

I tillegg har en rekke nye rapporter dukket opp de siste ukene med skjemt svinekjøtt, giftig melk, fargede boller og andre tvilsomme matvarer som i mange tilfeller har gjort forbrukere syke.

 

 

Pen frukt eller kjemisk manipulert

Forchlorfenuron-sprøytet frukt er trygg å spise, sier det offisielle nyhetsbyrået Xinhua, men siterte samtidig forbrukere som sier at episoden igjen har skapt matfrykt.

"Jeg er redd for at noen av de pene fruktene fortsatt har kjemiske rester og ikke er trygge å spise", sier Zhou Haiying, bosatt i Nanjing, i nærheten av Danyang.

En annen person som ble sitert sa at mistenkelig store frukter er vanlig i kinesiske markeder, "som jordbær så store som ping-pong baller og druer så store som egg".

 

Kina sliter med en rekke matproblemer

Myndighetene har nok en gang lovet handling mot bruk av kjemiske tilsetningsstoffer, etter de siste skandalene med bønnespirer fylt med kreftfremkallende nitrater, dampede boller med forbudte konserveringsmidler, og ris fylt med tungmetaller.

 

--

Mye av denne informasjonen er bygd på stoff som er oppsummert av AFP.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere