Ny miljøguide for kjøtt

29.01.2013
Økologisk kylling er best og søramerikansk biff kommer dårligst ut i en ny miljøguide for kjøtt i Sverige. Det er det svenske Landbruksuniversitetet som har utviklet guiden. - Synd at vi har så lite økologisk kylling i norske butikker, sier Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge.

Svensk miljøguide

Den nye miljøguiden for kjøtt er basert på samme system som WWF sin sjømatguide. Biff, lam, svin, kylling og egg er vurdert etter ulike miljøkriterier. Best er økologisk kylling, biff er en versting i form av klimapåvirkning, melder avisen Sydsvenskan. Aller verst er importert, søramerikansk kjøtt. Importøren North Trade synes at de generaliserer for grovt i guiden. - Å si at søramerikansk kjøtt er dårlig for miljøet er som å si at tyske biler er dårlig fordi du har funnet en Opel som ikke er bra, sier Calle Ramvall i North Trade til Sydsvenskan.

Mangler økokylling i Norge

I Norge er det nesten bare Holte gård som produserer økologisk kylling for dagligvaremarkedet. Nortura har dessverre redusert sin produksjon og lager nå kun for storkjøkken.  - Vi håper på forbrukerpress for å få økologisk kylling, and og kalkun i butikkene, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Han utfordrer særlig Nortura til å komme tilbake med sin økologiske kylling.  Homlagarden i Hardanger produserer økologisk kalkun som selges i pakninger med bryst- eller lårfilet hos Meny, og hel fugl hos Coop Mega.

- Det er ofte en utfordring at vanlig kylling er priset som lokkevare i butikk. Prisforskjellen blir derfor stor til andre kyllingprodukter basert på høyere dyrevelferd og mer kostbart fôr. Samtidig er det en voksende bevissthet blant forbrukere som vil velge mer dyrevennlige og kvalitativt bedre produkter, sier Andestad. Han tror at dette er et viktig økologisk produktområde framover.

raske retter kylling thai Ella's Kitchen kyllingsgryte - deres foto Hipp kalkun potet mais 6 mnd

Økologisk krydderblanding til kylling og økologisk barnemat

I mange større butikker finner du økologiske krydderblandinger fra Raske Retter. Du kan velge mellom tre ulike smaker: - Thai (foto), - Madras og - Kashmir. Når det gjelder økologisk barnemat med kylling har Ella's kitchen kyllinggryte med ris (foto). Hipp har også to varmretter for barn over 6 måneder med økologisk fjørfe, en kyllinggryte og en med potet, mais og kalkun (foto).

Her finner du mer informasjon om Holte gård i Drangedal og hvilke produkter de har.

Raske Retters nettside

nettutgave av artikkelen i Sydsvenskan.

Annonsører

Samarbeidspartnere