Ny nettbutikk for økologiske frø

09.01.2012
1. januar 2012 åpnet en ny frøbutikk på nettet. - Vi opplever en økende interesse for dyrkning i egen kjøkkenhage, sier de som står bak firmaet, Tom Boersma og Jasper Kroon entusiastisk. Og flere skoler og barnehager lærer barn om grønnsaksdyrkning, hele prosessen fra jord til bord, tilføyer Boersma.

Bildet viser en Stevia plante, en plantesort som mange vil satse på framover.  Foto: Wikipedia


Dyrkingsbedd fra Solhatts hjemmeside

 

60 ulike frø egnet for norske forhold


Kroon og Boersma, som begge har lang erfaring som økologiske gartnere, tok i 2011 over et lite firma som importerer økologiske frø fra Tyskland. Siden Norge ikke er medlem i EU, trenger man en egen godkjenning fra Mattilsynet for å importere frø. - Vi har valgt et sortimentet ut ifra våre egne erfaringer med sortene, foreløpig rundt 60 som er godt egnet for norske forhold, forteller de.

 

Hvorfor skal frø være økologisk?

 I en moderne, konvensjonell planteforedling brukes teknikker som forringer det genetiske mangfoldet. Genetisk mangfold bidrar til å sikre at sortene kan tilpasse seg ulike dyrkningsforhold, plantesykdommer og klimaendringer. For å kalle et produkt økologisk skal hele produksjonsprosessen være godkjent økologisk, fra frøet til produktene som ligger i butikkhyllene. I dag kommer mesteparten av grønnsaksfrøene som blir brukt i Norge fra utlandet. Men Kroon og Boersma ser i framtiden også muligheter for grønnsaksfrø produsert i Norge.  Markedet for spesialtilpassede sorter i Norge er ikke stor nok for de store spillerne som Monsanto, men for oss er det passelig stor, sier Boersma med et smil. Derfor skal Solhatt, som selskapet heter, allerede i 2012 dyrke økologisk kålrotfrø for et annet frøfirma.

 


Les mer om på Solhatt økologiske hagebruks hjemmeside, www.solhatt.no, hvor
du også kan laste ned katalogen med hele assortimentet.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere