Ny økokylling underveis

02.11.2009
Den mest brukte kyllingsorten i Norge egnet seg ikke for økologisk drift. Når en ikke bruker økologisk kylling fra økologisk besetning setter det økologiske regelverket krav om lengre veksttid og da ble den økologiske kyllingen for stor, både i forhold til egen beinbygging og i forhold til markedet. Nå har Nortura kommet langt med den ny saktevoksende økokylling skriver Bondebladet.

Her er bilde av nye kyllinger som tidlgere ble brukt i den økologiske forbruker- og butikkampanjen, laget av Virtual Garden.

81 dager for økokylling

Karensregler gjør at kylling må ha en minimum slaktealder for å kunne regnes som økologisk. Mens konvensjonell kylling slaktes etter 30 dager, må kylling for å kunne regnes som økologisk leve i 81 dager.

- Dersom produksjon av frødde egg og kylling er økologisk, kan man slakte når man vil. Men så lenge dette er en svært marginal produksjon kvantitativt hos oss, vil det bli en altfor dyr prosess å også etablere økologiske foreldrebesetninger, sier Sverre Rædergård, rådgiver for økologisk fjørfeproduksjon i Nortura til Bondebladet.

Derfor baserer Nortura seg på konvensjonell produksjon av daggamle kyllinger som utgangspunkt for økokylling.

Vokser for fort

Dette er ikke uproblematisk når hybriden er den samme i både konvensjonell og økologisk produksjon, nemlig Ross 308. Denne hybriden er beregnet for å slaktes etter 30 dager, og når den må vokse i 81 dager, blir den så stor at beina til dyra svekkes av den stadig økende vekta.

Det medfører en utfordring for dyrevelferden. Slaktevekta på en 30 dager gammel Ross 308 er 1,1 kilo, mens på dag 81 veier de mellom 3,5 og 4 kilo.

I juni ble derfor det første innsettet av rasen Rowan gjennomført. Denne rasen er mer saktevoksende og mer egnet for økologisk produksjon.

Han forteller om gode erfaringer med Rowan, men er tilbakeholden med bastante konklusjoner ettersom godkjenningen av rasen ennå ikke er avklart.

- Vi er i en fase med en del løse tråder i vårt arbeid for å få den godkjent av Mattilsynet som en saktevoksende hybrid, slik at den kan slaktes på 70 dager i stedet for 81. Men det er sikkert at Rowan er en mer robust kylling, som har litt lavere veksttempo og som tåler å bli stor uten at det svekker dyrehelsa.

Slaktevekta på de første Rowan-besetningene har ligget på litt over tre kilo, mens den for økologisk Ross 308 ligger mellom 3,5 og 4 kilo.

Økokyllinger fra Østfold

Nortura har i dag fire økokyllingprodusenter, og de leverer til Nortura Rakkestad.

 

Her kan du lese oppslaget i Bondebladet som er laget av Tor Jostein Sørlie i deres nettutgave, hele artikkelen finner du i papirutgaven.

Annonsører

Samarbeidspartnere