Ny økologisk barnemat gjør suksess

19.03.2011
Ella`s kitchen er navnet på barnematen som nå gjør stor suksess i flere land. Barnematen fra Ella`s kitchen inneholder bare økologiske ingredienser. Selskapet har nå en omsetning på 50 millioner euro, og bidrar til vekst innen salg av barnemat. Ella`s kitchen er et engelskprodusert produkt, som ble lansert i Norge i 2009. Produktene er en del av grunnsortimentet i alle norske matvarekjeder, og har en markedsandel på 12,6 % (3 mnd.) og 8,5 % (12 mnd.).
– Salget av økologisk barnemat fra Ella`s kitchen er veldig gledelig og viser at norske foreldre blir mer og mer opptatt av kvaliteten på barnemat. Småbarnsforeldre ønsker mat uten kunstige tilsetningsstoffer, sier daglig leder i Oikos – Økologisk Norge, Reidar Andestad.

Fant ikke sunn barnemat, laget sin egen

Paul Lindley er mannen bak Ella`s kitchen. Med tanke på stadig vekst i antall overvektige barn i Storbritannia, ønsket Lindley å utvikle sunne og smakfulle produkter som appellerte til barn. Hans løfte er at produktene ikke skal inneholde noe som ikke har en nærings- eller helseverdi. Et større utvalg av barnemat fra Ella`s kitchen kan kjøpes i butikker som Ultra, Meny, Eurospar, Obs, Mega, Ica Maxi og Super.

Fruktsmootie av 100 % økologisk most frukt fra Ella`s kitchen.  Foto: Ella`s kitchen

 

Økologisk barnemat er sunnere

Økologisk barnemat er det økologiske matvareproduktet som selger best i Norge. Det var en sterk verdivekst i omsetningen av økologisk barnemat i første halvdel av 2010, med en omsetning på 35,5 millioner kroner. Omsetningen av økobarnemat har økt kraftigere enn salget av konvensjonell barnemat.

 

- Det er veldig betryggende at foreldre er opptatt av hva barna putter i munnen, og det er ingen tvil om at det er sunnere for barna å spise økologisk barnemat i stedet for konvensjonell barnemat, sier Kari Tande Hansen, ernæringsfysiolog og prosjektmedarbeider i Oikos. Økologisk barnemat inneholder rene råvarer som er dyrket uten kjemiske sprøytemidler, og inneholder ingen kunstige tilsetningsstoffer. Videre sier hun at økologiske tilsetningsstoffer er naturlig framstilt, og at disse er mye tryggere å spise, både for barn og foreldre, enn kunstige tilsetningsstoffer.

Strengere regelverk for barnemat

Det er strenge regler for hva som er tillatt av tilsetningsstoffer i barnemat generelt. Barnemat er karakterisert som mat rettet mot barn opp til tre års alder, og søtstoffer er blant annet ikke godkjent i disse produktene. I konvensjonell barnemat er det tillatt med bruk av omkring 75 ulike tilsetningsstoffer, mens det i økologisk barnemat er tillatt med ca. 30 av disse tilsetningsstoffene.

 

Barn er veldig sensitive

Barn tilhører en veldig sensitiv gruppe, og dette er grunnen til at det er utarbeidet strengere regler når det gjelder bruk av tilsetningsstoffer i barnemat. Barn har et høyt inntak av mat i forhold til kroppsvekten, og i tillegg har de gjerne et ensidig kosthold. Små barn har derfor større sannsynlighet for å overskride verdien for ADI (akseptabelt daglig inntak) enn eldre barn og voksne. Man tror også at barn ikke har et fullt utviklet mage- og tarmsystem før i tre-års alderen.

 

Her er en oversikt over alle tillatte tilsetningsstoffer i barnemat, av disse er bare omtrent 30 tillatt i økologisk barnemat.

 

Her kan du lese om Hipps nye informasjonsopplegg om barnemat

 

Denne saken er laget av Kari Tande Hansen - kari@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere