Ny redaktør Mari Hult går fra Dinmat til Ren Mat

26.01.2011
Mari Hult fra Stavanger er tilsatt som ny redaktør i Oikos sitt magasin Ren Mat. Hun kommer fra stillingen som journalist i Stavanger Aftenblad for matnettstedet Din Mat, der flere store norske aviser som BT, Aftenposten og Adresseavisen har stått bak. - Vi har tilsatt Mari Hult fordi vi tror hun er en rasende god matjournalist som kan bidra til å løfte både Ren Mat sin magasinutgave og Oikos og Ren Mat på nett. Hun har utdanning innen petroleumsøkonomi og matematikk og erfaring fra arbeid ved flere restauranter i Stavanger. Av de 10 mest leste saker siste året på matnettstedet www.dinmat.no laget Mari Hult 8, sier Reidar Andestad.


Mari Hult er ny redaktør i Oikos magasinet Ren Mat og kommer fra Din Mat. Hun begynner i sin nye jobb 1.februar.  Foto: MH

 

 

På plass 1.februar

 - Jeg liker å jobbe, sier hun og gleder meg til å begynne i Oikos og i Ren Mat. Hun vil være på plass fra 1.februar. 

Etter at hun ble tilsatt har hun blant annet vært på studietur til England og møtte Soil Assosiation og gravd opp aktuelt matstoff fra landet. Vi har stilt henne noen spørsmål:

 

1.  Hva var det som skapte den store matinteressen hos deg? Du har jo gått 
fra petroleumsteknologi og matematikk til mat.

 

- Matinteressen har nok alltid vært der. Ved siden av studiene mine jobbet jeg på restaurant, og det var hele tiden kjekkere. Da jeg fikk sjansen i Dinmat, fant jeg raskt ut at å skrive om mat var karrieren jeg ville ha.

 

2.  Ønsker du at Ren Mat og web-oppfølging av Ren Mat skal være et mer 
aktivt forbrukermagasin rundt matglede, økologi og sunnhet? 

- Ja, det ønsker jeg, og jeg tror vi kan få til utrolig mye. Det skjer mye spennende innen økologi for tiden, og det er viktig at vi klarer å holde leserne våre oppdatert. Samtidig skal vi inspirere ved å spre oppmerksomhet rundt helse og matglede.

 


3. Hvordan er potensialet for økologisk mat i Norge? 

- At fem millioner mennesker spiser økologisk. Men for å få til det har vi litt av en jobb å gjøre!4. Hva blir den største overgangen fra å jobbe som journalist i DinMat til å jobbe som redaktør av Ren Mat? 

- Det blir forhåpentligvis mer å gjøre, og jeg tror at jeg virkelig får sjansen til å vise hva jeg kan. Utenom det, så skal det bli godt å jobbe for en organisasjon og et styre som ikke bare tenker profit, men som vil få til noe godt for både mennesker og miljø.

 

5. Hva er ditt favoritt spisested? 

-I Stavanger er det Resept, en vegansk kafé som også satser økologisk. Selv i en typisk matby skiller de seg ut, men utrolig gode kokker. Når det kommer til resten av verden, så er jeg en av de mange som elsker Ottolenghi i London. Flaggskip-restauranten i Islington har den beste frokosten jeg noensinne har spist.

 

6. Har du en favoritt oppskrift du vil dele? 

- Jeg har veldig mange på lur, men må velge denne konfektkaken. Den er vegansk, raw, glutenfri, og kan lages med kun økologiske ingredienser.

 

 

Verdens sunneste konfektkake?

 

Hold fast! Denne er 1. vegan, 2. raw, 3. glutenfri, 4. uten tilsatt sukker, 5. økologisk, 6. fairtrade (så langt det lar seg sjekke), og 7. supergod!

Men lett å skjære i - det er den ikke.

 

Jeg har fremdeles litt vondt for å tro hvor god denne kaken faktisk er. Men husk at det fortsatt er en sjokoladekake, så den har nok av kalorier, men disse er bedre for deg enn “vanlige” kakekaloriene.

Når det kommer til ingrediensene, så klarte jeg med litt innsats å finne alle økologiske og fairtrade, men dette er nok ikke like lett på mindre steder. Heldigvis får du kjøpt en del på nett, men da må du vente før du kan lage kaken.

Ingredienser til en kake:

 • 4 desiliter cashewnøtter
 • 35 gram kakao
 • 6 store dadler uten stein (her kan du prøve deg fram litt med mengden)

Midterste lag:

 • 150 gram pecannøtter
 • 1 desiliter agavesirup
 • Et par kvaster mynteblader
 • Grønn konditorfarge

Øverste lag:

 • 60 gram kakaosmør
 • 35 gram kakao
 • 2 spiseskjeer agavesirup
 • En halv teskje salt

Framgangsmåte:

Finn fram en springform eller paiform. Så begynner du med bunnen:

Kjør nøttene i en kjøkkenmaskin til du har ganske små biter (de trenger ikke være pulveriserte). Ha i kakao, og tilsett dadlene en etter en. Du ønsker å ende opp med en ganske klebrig masse, som du etterpå trykker godt ned i formen. Husk at dette er “kakebunnen”, så hvis det ikke er seigt nok vil det lett smuldre opp når du skal skjære i kaken.

Midterste lag:

Kjør nøttene i kjøkkenmaskinen til de også er i ganske små biter. Tilsett agavesirup og la det kjøres sammen i noen sekunder. Plukk bladene fra myntekvastene (stilkene gir en litt bitter smak, så de har du ikke så lyst på), og ha i kjøkkenmaskinen sammen med konditorfargen. Har du ikke mynteblader, så kan de erstattes med noen dråper peppermynteekstrakt. Smak deg fram.

Den ferdige massen blir ganske mye mer klebrig enn bunnen, så pass på å fordele den godt utover før du trykker den ut.

Øverste lag:

Her må du passe på litt ekstra om du vil ha kaken raw. Forsiktig med varme + steketermometer i vannet gjør nytten.

Varm opp vann i en gryte, og la kakaosmøret smelte i vannbad. Ha det til side, og ha i kakao, agavesirup og salt. Her er det lurt å smake seg litt fram med sirup og salt. Bruk en slikkepott og fordel fyllet på toppen av kaken.

Deretter må kaken avkjøles, får den stå en halv time i frys eller en time i kjøleskap bør dette holde.

Det er lurt å la kaken stå framme en halvtime før du skjærer i den, hvis ikke smuldrer lett det øverste sjokoladelaget.

Kaken holder seg godt i minst fem dager i kjøleskapet.

 

Tips:

Er du skeptisk til agavesirup, så går det fint an å bruke lønnesirup eller vanlig lys sirup.

 

Prøv flere veganske kaker:

Sjokoladeruter med valnøtter

Cupcakes

Snøcookies

Annonsører

Samarbeidspartnere