Ny rekord for Økouka

12.10.2017
Årets Økouka har vært den største hittil med program i hele 13 regioner og over 250 arrangementer rundt om. I høst har hele landet feiret økologisk mat og landbruk, gjennom smaksopplevelser, gårdsbesøk, kurs og dypdykk i faglige temaer.

- Det har vært fulle arrangementer, med tusenvis av deltakere landet rundt. Det er gøy å se at Økouka vokser for hvert år, et signal om en økende interesse for økologisk mat blant nordmenn, sier Markus Brun Hustad. – Alle stedene som har vært med har klart å lage hver sin flotte og lærerike festuke.
Hustad er nasjonal koordinator for hele Økouka og prosjektleder for Økouka Oslo.
I Økouka har folk over hele landet feiret økologisk mat og landbruk og lært om, smakt og opplevd det store mangfoldet i landbruk- og matproduksjon i Norge.

Partering og foredling
Økouka gir en god anledning til å lære seg noe nytt. På Geitmyra i Oslo kunne folk lære å slakte høner på en respektfull måte. I Nord-Østerdal og Røros møtte en god gjeng for å lære å partere gris og bruke alle delene til mat.
Oikos Nord-Trøndelag og Sund folkehøgskole gikk sammen om å lære bort foredling av høstens frukt og grønt. Melkesyregjæring, innlegging, bruk av bær og sopp fra naturens spisskammer stod på programmet. Trønderne inviterte også ungdom til et inspirerende og praktisk kurs i matlaging fra grunnen av.
Sammen med Eggchange og Oikos Sør-Trøndelag kunne vi lære om livet med fjærkledde tupper i hagen. Deltakerne lærte å bygge sin egen Haneborg, og hvordan matrester kan brukes som fôr.

Økouka 2017, foto ØkoukaRekruttering
Det var fullsatt sal på Kulturhuset i Oslo da Oikos Oslo/Akershus og Natur og Ungdom arrangerte rekrutteringskvelden ”Hjelp, vi vil inn i landbruket”. Et bevis på at mange snuser på tanken om en bondetilværelse. Publikum fikk høre erfaringer og refleksjoner fra tidligere studenter i økologisk landbruk og #inspirasjonsbønder fra prosjektet Landbrukets ØKOLØFT.
Mange nysgjerrige hoder dukket opp da Landbrukets ØKOLØFT inviterte til inspirasjonsmøte på Landbrukets hus i Oslo. Økologisk landbruk i praksis og hvorfor vi ønsker mer økologisk mat var temaer som fenget.

Ut i naturen
Flere gårder og andelslandbruk inviterte til Åpen Økologisk Gård. Barna fikk hilse på dyra og hoppe i halmen, og de voksne kunne lære mer om andelslandbruk. Nes Andelsgård på Rolvsøy i Østfold var en av flere som sammen med fylkets Oikos-lag inviterte til åpen dag.
I Bergen var det mange som fant veien ut fra byen da Bærekraftige Liv Landås holdt omvisning i matskogen på Landås. Bergenserne dro også på skattejakt i naturen sammen med Hordaland Naturvernforbund. Nordland var med som arrangør av Økouka for første gang. Publikum fikk omvisning og smaksopplevelser på Bodø Andelslandbruk, Vågøynes Parsellhager og Bodø Økologiske Besøkshage.


Økouka 2017, foto ØkoukaTakk til bonden
Over hele landet ble Økouka-bodene godt besøkt av barn og voksne som flittig skrev postkort til årets Økouka-kampanje; Vi takker bonden. Alle økologiske bønder i Norge får en personlig hilsen i posten.
To jubilanter var også med på feiringen. Cultura Bank inviterte til storslagent 20 års-jubileum. Vippa i Oslo ble fylt med konserter, slampoesi og økologisk marked. I Aurland holdt 100 års-jubilanten Sogn Jord- og Hagebruksskule Åpen Økologisk Gård. SJH er den eneste skolen i landet, som utelukkende underviser i økologisk landbruk.

Faglig fordypning og debatt
Årets program var fullt av faglig påfyll og fremtidsrettet innhold.
Jordfruktbarhet var tema på fagseminaret i Rogaland. Oikos Rogaland hadde invitert den danske jordeksperten Martin Beck.
Økoparken og forskningssenteret Norsøk på Tingvoll var vert for en rekke temadager for små og store hele uken i Møre og Romsdal. Skolemåltid, matjord og korn til mat var noen av temaene på programmet.
Stephen Barstow har viet livet til spiselige flerårige grønnsaker fra hele verden. Publikum fikk en verdensomspennende reise da han besøkte Biblioteket i Porsgrunn under Økouka Telemark, der de også benyttet anledningen til å åpne byens frøbibliotek.
Aksel Nærstad fra Utviklingsfondet holdt innlegg om norsk og internasjonal matproduksjon i et bærekraftig perspektiv på fagseminaret i Sør-Trøndelag.

Økouka 2017, foto ØkoukaMatfest
Oikos Rogaland åpnet Økouka med dekket langbord og gratis folkefrokost til store og små. Alle fikk servert lokalprodusert økologisk frokostmat. På Bragernes Torg i Drammen fikk gjestene smake et mangfold av økologisk mat og drikke da Økouka Buskerud åpnet med en økologisk matfest.
I Kristiansand samarbeidet Oikos Agder med Forskningsdagene om et økologisk marked med det gjennomgående temaet verdier. Aktiviteter og smakebiter ga mange besøkende et innblikk det økologiske landbrukets sentrale verdier; dyrevelferd, naturlandskap, miljø og helse.

Framtidsvyer
Økologisk entreprenørskap og nye grønne allianser var på dagsorden da Sogn Jord- og Hagebruksskule arrangerte Framtidsverkstedet.
Hva vil vi med landbruket? spurte Alliansen Ny Landbrukspolitikk og inviterte til debatt om fremtidig landbruk i Norge. Et godt oppmøte og frisk debatt viste at mat og framtid opptar mange.


Bak Økouka er 13 aktører og organisasjoner, deriblant Oikos – Økologisk Norge. Både regions-, fylkes- og lokallag har bidratt til landets største samling av arrangementer knyttet til økologisk mat og landbruk.

okouka.no

Agder
Bergen
Buskerud
Møre og Romsdal
Nord-Østerdal og Røros
Nord-Trøndelag
Nordland
Oslo
Østfold
Rogaland
Sogn- og Fjordane
Sør-Trøndelag
Telemark
Tingvoll

Se oversikt over Oikos-lagene her:
Region- og fylkeslag
Lokallag


Tekst Lotte Shephard
Foto Økouka

Annonsører

Samarbeidspartnere