Ny test av ansiktskremer og kosmetikkguide

28.04.2010
Grønn Hverdag og etiskforbruk.no har testet ansiktskremer og kan anbefale 6 av de 39 produktene de har testet. 5 av de 6 testvinnerne er økologisk sertifisert kosmetikk.- Testen bekrefter at økologisk kosmetikk er mye tryggere valg enn konvensjonell kosmetikk, sier rådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele. I tillegg har Økologisk Landsforening, vår søsterorganisasjon i Danmark, laget en guide som er absolutt verdt å lese. Kosmetikkjungelen er stor og særdeles komplisert, det er viktig å bruke litt tid på å sette seg inn i hva som er bra og ikke, avslutter Sele.

Danske Urtekram har mange gode produkter, som disse uten parfyme. Urtekram er ikke med i testen til Grønn Hverdag og etiskforbruk.no. Foto: Urtekram.

 

Kosmetikktesting - absolutt nødvendig.

Kosmetikk er et område som er særdeles komplisert, derfor er det veldig bra at Grønn Hverdag og etiskforbruk.no tester produkter og at Økologisk Landsforening har laget en kosmetikkguide, sier rådgiver i Oikos - Økologisk Norge, Maiken Pollestad Sele. Se mer om guiden under. - Grønn Hverdag har gjennomført mange kosmetikktester gjennom årene, også solkrem er en viktig produktkategori som jeg absolutt vil anbefale alle å se nøye på før man kjøper. Se testresultatene for ansiktskremer her og solkrem her.

 

Ikke all økologisk kosmetikk er helt trygg for alle - bruk minst mulig.

Selv om økologisk kosmetikk bare inneholder naturlige stoffer, kan noen likevel reagere allergisk. En del eteriske oljer som brukes som dufter/parfyme i både konvensjonell og økologisk kosmetikk kan være allergiframkallende. De som jobber med regelverkene sier at det vil begrense produktspekteret i veldig stor grad dersom disse oljene forbys, forklarer Sele. - Jeg mener likevel at de som vil være på den trygge siden bør unngå dem. En liste over de 26 mest allergiframkallende stoffene finnes hos Mattilsynet - det kan være lurt å skrive den ut og ha den med seg når man skal handle, sier Sele. Generelt sett er økokosmetikk mye tryggere enn konvensjonell kosmetikk, men det aller beste rådet er likevel å bruke minst mulig og særlig uten parfyme, mener Sele. For flere råd og oversikt over hvor man får tak i økokosmetikk, se her.

 

 

Også Urtekram bruker eteriske oljer i noen av sine produkter. Vi anbefaler derfor alltid de produktene som ikke inneholder eteriske oljer/parfymestoffer for de som ønsker å være på den helt trygge siden. Foto: Urtekram

Guide

Alle trenger å bruke noen former for kosmetikk, slik som såpe, shampo, solkrem og noe fuktighetskrem, selv om vi begrenser forbruket. Det er derfor flott at Økologisk Landsforening i Danmark har laget en kosmetikkguide, se deres nettside. Guiden forklarer hva de ulike sertifiseringsordningene garanterer, har en ordbok for å forklare de kompliserte begrepene i kosmetikkjungelen og gir gode råd.

Vi hjelper gjerne

har du spørsmål eller ønsker råd i forhold til kosmetikkbruk eller konkrete produkter, ta gjerne kontakt med rådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos på maiken@oikos.no eller tlf 23 10 96 42.

 

 

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere