– Oikos gleder seg over at det nå er felles regler for økologisk vin i Europa. Det gjør det mye lettere å markedsføre den, og styrker forbrukertilliten, uttaler Reidar Andestad, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge. " /> – Oikos gleder seg over at det nå er felles regler for økologisk vin i Europa. Det gjør det mye lettere å markedsføre den, og styrker forbrukertilliten, uttaler Reidar Andestad, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge. " />

Nye EU-regler for økologisk vin

09.02.2012
Nye EU-regler for økologisk vin er vedtatt. Med den nye forordninga kan økologisk vindyrkere endelig bruke begrepet "økologisk vin" på sine etiketter. Reglene vil gjelde fra vinhøsten 2012, i følge pressemeldinga fra EU.
– Oikos gleder seg over at det nå er felles regler for økologisk vin i Europa. Det gjør det mye lettere å markedsføre den, og styrker forbrukertilliten, uttaler Reidar Andestad, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge.

De nye EU-reglene ble vedtatt i går, 8. februar, i EUs stående komite for økologisk landbruk (SCOF = Standing Committee on Organic Farming). Etiketten må i tillegg vise EU-øko-logoen og sertifiseringsorganet sitt kodenummer, og må ta hensyn til alle andre merkeregler for vin. Regelverket kommet til å bli publisert i EUs offisielle journal i løpet av et par uker. 

 

Harmoniserte regler  

Selv om det allerede er regler for "vin laget av økologiske druer", har ikke disse dekket prosessen for vinframstilling, i følge den Europeiske Union. Vin er den eneste sektoren som ikke er fullstendig omfattet av EU-regelverket for økologisk landbruk under EU-forordning 834/2007. 

 

Etter avstemminga i SCOF, uttalte Dacian Ciolos, EU-kommisjonær for landbruk og bygdeutvikling: "Jeg er svært tilfreds med at vi endelig har kommet til enighet, siden det var viktig å etablere harmoniserte regler som garanterer et klart produkt til forbrukerne som er mer og mer interessert i økologiske varer. Jeg er fornøyd med at vi kommer med disse reglene som viser en klar forskjell mellom konvensjonell og økologisk vin, som er tilfelle med andre økologiske produkter. Som resultat kan forbrukerne være sikre på at enhver økologisk vin har blitt produsert med strengere produksjonsregler."

 

Styrker EUs økologiske viner 

De nye reglene har den fordelen at de gir større åpenhet og bedre gjenkjenning hos forbrukerne. Ikke bare vil de hjelpe EUs indre marked, men også styrke EUs økologiske viner i det internasjonale markedet, siden mange andre vinproduserende land (USA, Chile, Australia, Sør-Afrika) allerede har egne regelverk for økologisk vin. Med denne lovgivinga er EUs økolandbruk komplett og dekker alle landbruksprodukter. 

 

Det nye regelverket etablerer ei liste over ønologiske metoder (vinframstilling) og stoffer til økologisk vin, som definert i regelverket for Wine Common Market Organisation (CMO). For eksempel er sorbinsyre og desulfurering (fjerning av svovel) ikke tillatt, og nivået av sulfitt må være minst 30-50 mg/L lavere enn den tilsvarende konvensjonelle vinen (avhengig av innholdet av restsukker). I tillegg til disse spesifikasjonene gjelder de generelle vinframstillingsreglene definert i Wine CMO. Økologisk vin må selvsagt også bli produsert av økologiske druer, som definert i EU-forordning 834/2007. 

 

Mer informasjon er tilgjengelig på Europa.eu

 

Vinmonopolet har etter hvert et stort utvalg av økologisk vin.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere