Nye grenseverdier for sprøytemiddelrester er medisinsk uforsvarlig, sier professor

25.02.2011
- At norske myndigheter godtar nye høyere grenseverdier for sprøytemiddelrester i maten, er et brudd med den gylne regelen om å være føre var. Dette er helt galt og medisinsk delvis uforsvarlig, sier Jon Øyvind Odland til NRK.no.

I de fleste Coop-butikkene finner du usprøyta, økologiske urter. For konvensjonelle grønnsaker og frukter blir det nå lov å sprøyte vesentlig mer enn før. Dette er helt galt helsemessig, sier professor i medisin Jon Øivind Odland til NRK. Foto: Oikos

 

Odland er professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Tromsø og ekspert på miljøgifters effekt på barn. Han var også medlem av regjeringens miljøgiftutvalg som kom med sin innstilling i november i fjor.

 

Odland mener det er gammeldags å fastsette grenseverdiene etter laboratorieundersøkelser av enkeltprodukter, uttaler han til NRK.

 

Cocktail-effekt

- Moderne forskning på helsevirkningene av miljøgifter fokuserer stadig mer på den såkalte cocktail-effekten. Eksponeringen man får fra flere stoffer samtidig, gir en helt annen virkning enn stoffene enkeltvis, sier han.

 

Odland mener at press fra industrien er én viktig grunn til den nye økningen i grenseverdiene.

 

- Men hvis også industrien blir presset, er det fullt mulig å ta i bruk alternative og mer naturlige plantevernmidler, mener han. Som et godt eksempel på slikt press viser han til bruken av giftstoffet bisfenol A i produksjonen av tåteflasker, skriver FBI, NRK.

Mye sprøyting

Daglig leder Reidar Andestad i Oikos forteller at jordbær, paprika og druer er av de plantene som er mest utsatt for kjemikalierester.

- Ifølge Mattilsynet ble norske epler i 2008 sprøytet gjennomsnittlig 7,2 ganger i løpet av vekstsesongen, mens jordbær ble sprøytet 6 ganger. Norske poteter ble sprøytet 5,7 og gulrøtter 4,8 ganger i gjennomsnitt. Dette er det få som kjenner til, mener han.

 

Andestad viser til at det er påvist sprøytemiddelrester i nesten halvparten av Mattilsynets stikkprøver av frisk frukt og grønt.

- I et jordbær er det vanlig å finne rester fra flere ulike typer sprøytemidler, sier han. Andestad etterlyser data fra Mattilsynet på hvordan de ulike restene til sammen virker på kroppen. - Det er mange grunner til å velge økologisk i stedet, sier han til NRK.

 

Les hele saken hos FBI i NRK her

 

Oikos advarer Mattilsynet om nye giftgrenser

 

Mer giftrester lovlig i mat - oppslag i Ren Mat

Annonsører

Samarbeidspartnere