Nytt økosmør fra Setesdal

11.02.2015
I neste uke kan du spørre etter et nytt økoprodukt i din butikk: Økologisk Setesdalsmør. Det er Tines minste meieri som står for produksjonen. – Vi håper dette smøret blir en suksess, sier meieristyrer Tor Kåre Helland på Byglandsfjord til oikos.no.

Allerede i neste uke skal det være på plass i butikkhyllene over hele landet: Et nytt økologisk smør i nette 180 grams pakninger, produsert av Tinemeieriet på Byglandsfjord i Setesdal. De ti ansatte på det lille meieriet håper det nye økosmøret vil falle i smak hos riktig mange forbrukere.

På syrnet fløte

- Det økologiske setesdalsmøret blir laget på tradisjonelt vis av syrnet fløte, noe som gjør smøret ekstra smaksrikt, slik som det mer velkjente Kviteseidsmøret som vi også produserer her, forteller meieristyrer Tor Kåre Helland til oikos.no. - Setesdalsmøret blir litt mindre salt, og det lages altså av økologisk fløte.

Fra før av produserer meieriet på Byglandsfjord flere typer smør. Som et lite meieri må de satse på nisjeprodukter, skal de overleve i dagens meierivirkelighet med store krav til rasjonell produksjon.

Små pakker

Det nye økosmøret selges i 180 grams pakninger, en størrelse meieristyreren tror vil passe fint for mindre husholdninger. Meieriet på Byglandsfjord investerte 3,5 millioner i en ny pakkemaskin for slike småpakker for bare to år siden. Setesdal regionråd og Innovasjon Norge var med på finansieringa, men likevel var dette et stort økonomisk løft for det lille meieriet. Nå håper Helland at kapasiteten kan utnyttes enda bedre.

Produkter med historie

Setesdalsmøret inngår i en ny serie produkter basert på lokale mattradisjoner, som Tine nå lanserer.

– Vi ser en økt interesse for kortreist mat og opprinnelse. Derfor lanserer vi en ny serie av produkter som har en historie og er knyttet til et spesielt geografisk område. Slike lokale produkter har ikke blitt løftet frem på denne måten før, sier senior merkevaresjef Grete Kavli i Tine i en pressemelding.

Håper på vekst

Setesdal har mange økologiske melkeprodusenter og meieriet på Byglandsfjord tappet tidligere økologisk konsummelk i kartonger. Nå er det imidlertid smørproduksjon som gjelder.

- Vi håper å kunne komme opp i en årlig produksjon på 25 tonn av det nye økosmøret, dersom bare kjedene vil ta det inn. Vi ser jo at økomarkedet vokser og har godt håp om at vårt økologiske Setesdalsmør skal bli godt tatt imot av kundene, avslutter Helland optimistisk.

Annonsører

Samarbeidspartnere