Offentlig økokjøkken er framtida

27.04.2009
Kjøkkensjef Gunnar Kvamme ved St.Olav Hospital i Trondheim har etablert rutiner for innkjøp og matlaging hvor minst 30% av råvarene skal være økologiske. Til Fagbladet forteller ham om sine erfaringer etter flere års satsing på lokale, økologiske råvarer og gir råd til andre som har lyst til å prøve seg.

Bildet: St Olavs Hospital i Trondheim har stor suksess med økologisk mat

Vær tålmodig

Dette er framtida for institusjonskjøkken, sier han.

Til andre gir han dette rådet:

- Vær tålmodig. Å skaffe gode, sta­bile leverandører har vært noe av det vanskeligste. Med fornuftig kom­munikasjon med klare krav også til priser, har vi oppnådd gode, stabile leveranser.

 

Etterlyser politisk handling


Kvamme venter fortsatt spent på hva myndighetene vil sette inn av virkemidler for å stimulere til økt bruk av økologiske matvarer i de offentlige institusjonene.

- Dette står faktisk i Soria Moria-erklæringen. Men etter mitt syn er det ennå bare ord. Det er riktignok bevilget noen millioner kroner til prosjektet «Økoløft i kommuner», men jeg er redd denne pengebruken betaler seg dårlig. Dessuten er det som sies fra Landbruksdepartementet, helt fremmed for Helse- og omsorgsdepartementet. Så jeg er redd denne satsingen blir helt fånyttes, sier ­kjøkkensjef Gunnar Kvamme ved St. Olavs hospital.

 

Prisbelønt

Gunnar Kvamme fikk nylig Matom­sorgsprisen for sin innsats som ­kjøkkensjef ved St. Olavs Hospital.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at Kvamme har vist seg som en innovativ leder av ett av Norges aller beste sykehuskjøkken. Hans visjon har vært: Vi skal bidra til at måltidene er dagens høydepunkt for pasientene. Han har lyktes, også med bruk av en økologisk preget meny.

 

Link til artikkelen i Fagbladet - trykk her

 

Bildet: Risengrynsgrøt (Tine) 

Økologisk lørdagsgrøt - i mengder!

Kjøkkenet ved St. Olavs Hospital server ikke grøt bare i jula, men følger god norsk tradisjon og serverer grøt hver lørdag. Og den er økologisk. Lørdagsgrøten er økologisk, både den med naturris og den med hvit ris. - Vi synes faktisk den som er kokt av naturris er best, fordi den smaker mer, sier kokkene.

 

Rundt 1500 porsjoner hver lørdag


Før grøten sendes ut blir den smakt på av trente ganer. Det er viktig at ikke risen blir kokt helt i stykker. Å koke av 45 kg ris, 270 liter melk og 60 liter vann som til sammen blir 500 liter grøt, må gjøres av trenete hender. Litt salt i grøten må også til, rettere sagt en kilo til sammen. Den økologiske grøten serveres sammen med spekemat, smør, sukker og kanel. Spekematen er også økologisk og produsert i regionen.

 

Dette er utdrag av en artikkel på hjemmesiden til St.Olav hospital http://www.stolav.no/templates/StandardMaster____95036.aspx

Annonsører

Samarbeidspartnere