Oikos på Agroteknikk 2009

22.11.2009
Oikos-standen på Agroteknikk på Lillestrøm 19.-22. november trakk mange bønder som var interessert i omlegging til økologisk drift. Her er Oikos-styremedlem og økologisk melkebonde Geirmund Øglend, fra Sandnes i Rogaland, i samtale med Torbjørn Kristiansen fra Fylkesmannen i Østfold.

På Oikos-standen fikk publikum snakke med erfarne og dyktige økologiske bønder. Hovedinntrykket er at unge personer generelt er åpne for økologisk drift, og at relativt mange bønder vurderer å legge om. Oikos sin stand under Agroteknikk blir delfinansiert av Fylkesmennenes landbruksavdelinger rundt Oslo-fjorden (Vikenfylkene).

 

Økobonde og oppfinner - rundballestripper

 

Vi fikk se maskinen for fjerning av sekken rundt høyballer.  En oppfinnelse som Geirmund Øglend står bak, og som nå er i produksjon. Oppfinnelsen fikk sikkerhetspris på messen. Ikke så dårlig det!

På skjermen over maskinen ser du at rundballen blir løftet opp, så blir den tømt og sekken tas tilbake tom. Geirmund Øglend viser fram.

 


Videre fikk vi demonstrert en ny, lett tilgjengelig ramme for bås for melkekyr, utviklet av Geirmund Øglend.  Dermed har han to oppfinnelser på messen og som begge er satt i produksjon. Snakk om Jærbonde med tæl! I tillegg driver han stort økologisk melkefjøs i Sandnes.

 

Noen andre bilder fra messen

 

Mange store traktorer vakte mye oppmerksomhet på messen.  Alle manglet de en ekstra varseltrekant om at store og tunge maskiner presser jorda så hardt at det blir lite liv i jorda under kjempedekkene.

 

Liten traktor

 

Fakta om den lille traktoren

 

 

Ugrasharv

 

Plog

 

En liten sak med flere muligheter

 

Tresker, en heller stor sak

 

Ok, trodde du ikke vi likte å fotografere store traktorer?

 

-----

Denne saken er laget av Reidar Andestad, reidar@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere