Oikos pristest – nesten ikke forskjell på økologiske egg.

14.09.2010
Oikos gjennomførte en pristest på utvalgte økologiske varer i uke 35, den viser at det nesten ikke er prisforskjell mellom økologiske egg og egg fra frittgående høner. Ellers viser pristesten et jevnt prisnivå på økologisk meieri og et svært ujevnt prisnivå på økologisk frukt og grønt. – Med så små prisforskjeller og så store forskjeller i dyrevelferd, burde flere forbrukere få øynene opp for økologiske egg, sier Kristina Alnes, markedssjef i Oikos – Økologisk Norge.

Både i de lavpris butikkene og de fullsortimentsbutikkene vi har undersøkt, er det liten pris forskjell på økologiske og frittgående egg. - I noen butikker ble det observert høyere pris på frittgående egg, enn på økologiske, sier Kristina Alnes, Når du vet at det er kun de hønene som legger økologiske egg som får gå fritt ute, er det ingen grunn til å ikke velge økologiske egg!

 

 

Tabell 1: Observert prisforskjeller i butikk.

 

Pristesten fant varierende priser på økologisk frukt og grønt, det var også få av varene som ble funnet i lavprisbutikkene. - I lavpris butikkene er dårlig utvalg og til tider veldig lave priser på konvensjonelt frukt og grønt et hinder for økologiske produkter, sier Kristina Alnes.

 

I fullsortiments butikker ble det funnet prisforskjeller fra noen kroner per kilo til over 30 kroner forskjell per kilo.

 

 

Tabell 2: prisforskjeller på økologisk frukt og grønt.

 

 

På meierisiden har prisforskjellene holdt seg stabile siden forrige pristest, før sommeren i uke 25. Dette har nå forandret seg ettersom Coop har kommet med en ny økologisk ekstra lett melk til samme pris som den konvensjonelle ekstra lett melken. Siden uke 25 har prisforskjellen på egg minsket, men prisforskjellen på gulrøtter i lavprisbutikker økt drastisk. - Det vi ser her er sannsynligvis ikke en varig økning, men det viser at prisene på økologisk grønt svinger, sier Kristina Alnes.  

 

 

 

 Tabell 3: Prisforskjeller uke 25 og uke 35

 

 

 

--

Pristest gjennomført i uke 35 av Oikos - Økologisk Norge.

For mer informasjon kontakt markedssjef Kristina Alnes, kristina@oikos.no

Annonsører

Samarbeidspartnere