Øko-boom i Frankrike

16.02.2010
Hver måned i 2009 la i snitt hele 300 bønder om til økologisk produksjon i Frankrike. Det er den høyeste tallet i landet noensinne, skriver den danske Landbrugsavisen. Andelen økologisk jordbruk har nå steget med 23 prosent sammenliknet med 2008. Halvparten av franskmennene kjøper økologisk mat.

Du trenger ikke skifte briller.  Her er det vel 700 helt nakne personer i en fransk økologisk vingård, hvor de advarer mot effektene meneskeskapt klimaoppvarming kan ha på vinproduksjonen.  Halvparten av franskmennene kjøper nå økologisk mat, sannsynligvis langt høyere antall av disse som var med på denne Greenpeace markeringen.

 

16 400 økobønder i Frankrike 

 

Frankrike har i øyeblikket omkring 16.400 økologiske gårdsbruk inklusive virksomheter under omlegging. I Norge har vi 2 851 økologiske gårdsbruk.  I alt ble 3.600 omlegginger til økologisk drift gjennomført i Frankrike i 2009. Det er like mange som i de sju foregående årene til sammen. Nå er 3,2 prosent av de franske landbruk økologiske, ifølge Agence Bio. Det er likevel stadig langt fra den franske regjeringens mål om seks prosent omlagt økologisk areal av totalt landbruksareal i 2012, men de økologiske organisasjoner mener det er mulig å nå målet. 

 

Til sammenlikning er 5,6 prosent av norsk landbruksareal lagt om til økologisk om vi tar med areal som er under omlegging.  

 

Franskmenn handler dobbelt så mye økomat som nordmenn 

Der er en stigende innenlandsk etterspørsel etter økologiske produkter i Frankrike. Siste år utgjorde omsetningen av økologisk mat to prosent av den samlede omsetning av matvarer, og 30 prosent av de økologiske varer blir importert.  I Norge ligger omsetningen av økologisk mat i dagligvaremarkedet på rundt 1 %.

 

Halvparten av franskmennene kjøper økologisk 

Rundt halvparten av den franske befolkning hevder, ifølge en undersøkelse, at de kjøper økologiske produkter minst én gang om måneden. Hver fjerde franskmann, som har kjøpt økologiske produkter, sier de vil øke sine innkjøp de neste seks måneder.

 

Franskmenn velger økologisk av hensyn til egen sunnhet. Deretter kommer hensynet til miljøet, mens kvalitet og smak inntar tredje- og fjerdeplassen. Frukt og grønnsaker var de mest populære økologiske produkter, etterfulgt av meieriprodukter.

 

Kilde Landbrugsavisen.dk:

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere