Øko-Sjukeheim

01.12.2011
– Jeg tipper vi er oppe i vel femti prosent økologisk, sier kjøkkensjef Tore Betten ved Tingvoll Sjukeheim til Aura Avis. Sikker er han ikke før han får summert i januar. Pionerene på storkjøkkenet markedsfører økokommunen fortreffelig.
– Dette viser at de i Tingvoll har gjort en god og grundig jobb med innkjøp av økologisk mat, sier daglig leder, Reidar Andestad i Oikos – Økologisk Norge. Han kjenner ikke til noe annet offentlige storkjøkken i Norge som har høyere andel med økologisk mat.

Her baker de egne brød ved Tingvoll sjukeheim.  Kjøkkensjef Tore Betten sammen med Ruth Holmeide.  Foto:  Tingvoll kommune/Anita Land

 

Kjøkken som fyrtårn

Der er kjøkkenet som et fyrtårn, hvor den grønne sektoren stadig blir større. Storkjøkkenet på Tingvoll ligger skyhøyt over de fleste andre omkring i landet. Det er de og St. Olavs hospital i Trondheim som kjører opp løypa. I forsvaret er de også godt i gang. De har inngått avtale med Tine om levering av økologisk lettmelk. Når målet nås betyr det 650.000 liter melk i året.

 

Utfordrer flere kjøkken til å være med

Det er alltids kjekt å være blant de aller beste i klassen. Men det er egentlig synd, mener Betten. Han ser gjerne at andre storkjøkken fulgte etter for mer enn kosten. Da må leverandørene skaffe fram mer av økologiske varer.
- Det er lettere for andre å følge etter når noen har begynt. Det tok lang tid før de på Tingvoll fikk system i bestillingene. Det kunne ta uker og måneder før de fikk tak i ønskede varer.

 

Lettere med økologisk mat ved innkjøpsavtaler

Under frokostseminaret hos Direktoratet for forvaltning og IKT( DiFI )ble det påpekt at økologisk mat kan regnes som et miljøkrav. Dermed har innkjøperne god anledning til å kreve økologisk matvarer.
- Når vi greier 50 prosent på tre år, bør man greie 15 prosent på ni år. Men staten kan ikke gjøre jobben alene. Kommunene og storkjøkkenene selv må ta tak, mener Betten.
Sjukeheimens kjøkken er for øvrig godkjent av Debio, som kontrollerer og godkjenner økologiskog bærekraftige produksjoner og varer.

 

Hvem leverer råvarene til Tingvoll?

På sjukeheimen baker de selvsagte brødene selv. Gjennom Nortura har de full dekning på økologisk storfekjøtt og grønnsaker. Selv aprikosene til jul er økologisk produserte. Når det gjelder supper og desserter betegner Betten dekningen som god.
Rørosmeieriet sørger for skjørost, smør, h-melk, rømme, fløte og tjukkmelk både med og uten blåbær.
- Førsteklasses varer, proklamerer Tore Betten.

 

Ros til Bioforsk Økologisk

Kjøkkenets langt fremskredne grønne profil tilskriver han naboen Bioforsk Økologisk. De har kunnskapen, samt også en ernæringsfysiolog.
- Økologiske produkter er tretti prosent dyrere?
- Da ser en firekantet på det. En del er billigere. Det er alt etter hvordan man setter sammen måltidene.

 

Denne saken er utdrag av en stor reportasje avisen Aure har laget fra Tingvoll

 

Annonsører

Samarbeidspartnere