Øko smaker bedre, mener Trond Moi

02.10.2009
Økologiske råvarer viser seg ofte å ha bedre smak og konsistens enn vanlige varer, mener mesterkokken Trond Moi. Mesterkokk eller vanlig forbruker; hvis du spør noen som har testet økologiske produkter opp mot alternativet, er sannsynligheten stor for at du får dette svaret: økologisk mat smaker bedre og har høyere kvalitet.

Bilde av norske økologiske grønnsaker. Økologiske grønnsaker velges av en rekke av de beste kokkene i Norge, og i de fleste land vi vil sammenligne oss med.  Har de god smak eller har de tatt feil? foto: Oikos

 

En annen av våre kjente kokker kan forklare hvorfor: Produkter som har utviklet seg naturlig smaker nesten alltid bedre enn produkter som er presset frem, sier Harald Osa, kjent fra NRKs kokkekamp.

 

Informasjonen over er hentet fra Mat og Drikke:

http://www.stash.no/matogdrikke/artikkel-okologisk-mat.php

 

Økologisk dårlig ut i avistest

En rekke aviser bringer i helgen en sak hvor 5 personer vurderer smaken på økologiske grønt og frukt.

 

Se Aftenposten/Adresseavisen/ eller direkte på http://www.dinmat.no/ 

 

Her kårer det lille smakspanelet økologisk frukt og grønnsaker til vinner på to områder, mens økologisk kommer dårligere ut på flere andre områder.  På økologisk paprika og eple mener panelet at de smaker best.

 

 

Flere og flere norske fruktprodusenter legger om til økologisk dyrking.  Bare i Sogn snakker vi om 7 nye produsenter siste året.  Mange av de leverer til Balholm.  Dessverre er det foreløpig lite økologisk frukt fra Norge å finne i butikkene.

Resultat fra større tester

Oikos har gjennomført mange blindtester på forbrukere, hvor de får smake økologiske og konvensjonelle produkter.  Her har vi fått klar "score" til fordel for økologiske produkter når det gjelder smak på bl.a. gulrot og tomat, sier Reidar Andestad daglig leder i Oikos.

 

Generelt kan vi si at økologiske planter vokser saktere fordi en ikke bruker kunstgjødsel for å presse veksten, det betyr at de får en lengre vekstsesong og tar opp flere næringsstoffer.  Dermed får de mer av vitaminer og antioksidanter.  Siden de ikke sprøytes eller at ugraset rundt de sprøytes med kjemiske giftstoffer, inneholder ikke økologisk grønt og frukt rester av sprøytemidler.  Dette finner vi derimot i stor grad i bl.a. norske jordbær.

 

Ingen problemer med økologisk frukt og grønt?

-Det er rom for forbedring gjennom hele verdikjeden for økologisk frukt og grønt.  Kjøper forbrukerne mer økologisk får vi større volum, raskere omsetning av varer i butikk og dermed bedre logistikk og muligheter for lavere priser, sier Reidar Andestad. Noen varer er ikke ferske nok når de kommer til butikk og har dermed kortere holdbarhet enn de burde ha. På disse områdene er en ofte ikke flinke nok i dag.

 

Det er ofte kvalitetsforskjeller mellom butikker ut fra hvilket økologisk volum de tar inn, og hvor dyktige de ansatte i grøntavdelingene på de ulike butikkene er, både på innkjøp og oppfølging av varene i butikk.  Personlig syns jeg det er mindre visuell forskjell på utseende til økovekster som epler  og gulerot nå enn det var for få år siden, sier Andestad.  Samtidig brukes det mye sprøytemiddel i konvensjonell produksjon for å gi frukt og bær et glatt og fint skall.  Den såkalte cocktaileffekten, hvordan ulke giftrester fungerer sammen i et produkt, vet en lite om i dag, selv om de enkeltvis er innenfor det som Mattilsynet har satt som faregrense.

Coop prøver med økologiske urter i alle sine butikker.  foto: Oikos.

 

Er økologisk mat sunnere? 

Det store europeiske forskningsprogrammet QLIF, dokumenter høyere  nivå av næringsstoffer i økologisk mat sammenlignet med konvensjonelt dyrket.  Se saken her.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere