Økobønder vinner flere priser

21.11.2014
En rekke økologiske bønder har i år vunnet priser for arbeidet sitt, i skarp konkurranse med sine konvensjonelle kolleger. Siste vinner i rekka hittil er Grøndalen gård som nylig ble tildelt Bygdeutviklingsprisen 2014 i Akershus, for sine lykkelige kyr med glimt i øyet. Oikos gratulerer!

Bygdeutviklingsprisen 2014 i Akershus gikk til heløkologiske og innovative Grøndalen gård. Gården viser at næringsutvikling med stor lokal verdiskaping og sysselsetting er mulig med basis i tradisjonell jordbruksproduksjon, skriver prisutdeler Innovasjon Norge på sin hjemmeside.

Lykkelige kyr

Skikkelig god dyrevelferd og miljøvennlig, bærekraftig økologisk landbruksdrift står i sentrum på Grøndalen gård i Nes i Akershus, som drives av Anne Birte Olsen og Hans Arild Grøndahl.

Kyrne på Grøndalen gård får gå fritt ut og inn som de vil, og de får gå sammen med kalven sin i to måneder. Lykkelige kyr med glimt i øyet, er basisen for gårdens produkter.

Egen ferskost

En del av melka blir til den økologiske ferskosten Nýr, en ny merkevare som gårdens folk har utviklet selv og som nå også har mottatt Spesialitetsmerket. Osten er syrlig og kan erstatte rømme og fløte i matlagingen, enda den bare inneholder omkring 7 prosent fett.

Både ferskosten Nýr og kjøtt fra kalver og ungdyr selges direkte. Kunder er både vanlige forbrukere og gourmet-restauranter.

Kvalitet og renhet

-  Forbrukere som er opptatt av kvalitet og renhet, etterspør våre produkter. Etter at vi kom inn i utvalgte dagligvarebutikker har salget av Nýr økt, og kjøttet vårt er det faktisk venteliste på, sier bonde og gründer Hans Arild Grøndahl, til Innovasjon Norge.

I forbindelse med prisen, fikk Grøndalen gård en ny video. Se den HER

Flere vinnere i år

Bare i år har fem andre økogårder vunnet priser for arbeidet sitt, i konkurranse med konvensjonelle gårder. Vi har fortalt om disse:

Årets unge bonde 2014 – Tor Jacob Solberg

Mat- og kulturprisen – Gårdene Fausko og Tjønnås

Lokalmatprisen, Mersmakfestivalen – Holte gard

Også i Danmark ser man den samme trenden: Økologiske bønder vinner priser for dyktighet, innovasjon og kvalitetsprodukter.

Følg Nýr og Grøndalen gård på Facebook

Annonsører

Samarbeidspartnere