Økoeventyr i Egypt

28.10.2010
Selvsagt er det økologisk produksjon og virksomhet i Egypt. Oikos´ fagsjef Jon Magne Holten har sendt en liten beretning etter å ha vært noen dager på Sekem, en vellykket og ekspanderende økologisk virksomhet. Om du ikke visste det, så dyrkes det økologisk i Egypts ørken like ved Kairo.

800 økologiske bønder leverer råvarer til Sekem med gjensidig forpliktende avtaler og til avtalte priser. Gården Eraky i det svært fruktbare området Al-Fayoum dyrker urter som kamille, hvitløk, fennikel og karve til Sekems urteteer. Foto: Jon Magne Holten


Jon Magne Holten forteller om møte med Helmy Abouleish, sønn av Sekems grunnlegger, og nå Managing Director i Sekem. En tilstedeværende kar som var rett på sak.

- Vi delte så klart alle tanker rundt hva økologisk landbruk kan gjøre for økt matsikkerhet, reduserte klimagassutslipp og klimatilpasning, og samtidig dyrke nok mat av høg kvalitet, og også ta vare på knappe naturressurser. Her i Egypt er vatn en særlig knapp ressurs, forteller Holten.

Biodynamisk jordbruk i Egypts ørken
Gården Sekem ligger ca 60 km nordøst for Kairo i utkanten av ørkenen, mens Sekems hovedkontoret ligger i Heliopolis, en forstad til Kairo. Grunnlegger av Sekem, dr Ibrahim Abouleish, mente i 1977 at hvis han klarte å drive biodynamisk jordbruk i et slikt marginalt område, så skulle det gå an overalt. Og de har lykkes.


Bortsett fra selve gårdsdrifta på Sekem så leverer 800 andre biodynamiske gårder til de ulike Sekem-foretakene for videreforedling av bomull, urter, frukt, grønnsaker etc. Til sammen jobber 2000 i de ulike Sekem-foretakene i et svært så dynamisk miljø.

Biodynamiske melkekyr på Sekem. Til sammen har gården 250 kyr som kun fôres på gårdens egne ressurser.

Sekem har 250 melkekyr som fôres kun på gårdens egne ressurser. All kugjødsla komposteres som er noe av årsaken til at humusinnholdet i jorda har økt i den skrinne ørkenjorda.

Kompost viktig
- Jeg har lært om Sekem som gård. De dyrker så klart en rekke vekster her på sine 3000 dekar, har 250 melkekyr og slaktekyllinger. Nøkkelfaktorer er gode vekstskifter med fôrvekster (gras og belgvekster - særlig luserne), mais og hvete, bruk av kvalitetskompost basert på husdyrgjødsel og rishalm, og bruk av biodynamiske preparater. De brukte også kompostte som gjødsling og som plantevernmiddel (jfr. prosjektet Levende Matjord hos Fylkesmannen i Buskerud).Humusinnholdet i jorda har økt og øker fortsatt jevnt og trutt. Grunnvasspeilet holder seg på et stabilt nivå trass i daglig vanning av jorda.

Dyrking luserne til fôr på Sekems gård 60 km nordøst for Kairo.

Dyrking av luserne til fôr på Sekems gård 60 km nordøst for Kairo.

- Horisonten er min visjon
Jon Magne Holten hadde også en samtale med Sekems grunnlegger, dr Ibrahim Abouleish. En karismatisk eldre mann som jobber jevnt og trutt trass i motstand, og som ikke ser begrensninger.


- En kan møte så og si hele verden her på Sekem. Florianne Koechlin fra Sveits som har jobbet mot GMOer i 25 år og som har forfattet ei bok om hvordan planter kommuniserer med hverandre. Vi var her begge på studietur til Sekem.


Nydelig honning fra utrydningstruet bie

- Jeg møtte også to birøktere fra Tyskland som prøver å ta vare på en helt spesiell bieart som kun lever i Nil-dalen, nemlig Apis mellifera lamarckii. Denne biearten er spesielt tilpasset det varme klimaet, men er utrydningstruet. Fenomenalt god honning. Jeg smakte den.


Universitet for bærekraftig utvikling

Det siste prosjektet til dr Abouleish er å etablere et universitet for bærekraftig utvikling, med program i økologisk landbruk og miljøteknologi. De første studentene skal begynne neste år, men det er mye som står igjen før alt er klart.

Men som dr Ibrahim sier: Det jeg har bestemt meg for å få til, det skal vi få til!


Ja, det er utrolig hva de får til med en stor visjon om å utvikle mennesket!

 

Annonsører

Samarbeidspartnere