Økoguide: Økologisk hvitt kjøtt

03.12.2014
Vi får mange spørsmål om hvor folk kan få tak i økologisk kylling for tiden. Det finnes heldigvis noen økologiske produsenter som leverer til ulike deler av landet. Her er vår økoguide til fjørfe: kylling, høne og kalkun.

Økologiske kyllinger har det fint når de får sitte på pinner og har buskas å gjemme seg i.  De økologiske kalkunene på Homlagarden stortrives i skogen.

I den siste tiden har det vært enormt mange oppslag i pressen om antibiotikaresistens og tilsetting av narasin i fôr. Mange ser at økologisk fjørfehold har flere fordeler ved at narasin ikke tilsettes i fôr til økologisk fjørfe, dyrene har større plass inne og får tilgang til vinterhage og uteareal.

økokylling økokalkun

Du kan bidra til mer dyrevennlig og miljøvennlig landbruk

Vi må aldri glemme at hver og en av oss kan bidra til at matproduksjonen blir både mer dyrevennlig og miljøvennlig ved å velge økologiske produkter når vi handler. Vi gir vår stemme til den type landbruk vi ønsker, når vi handler både i butikker og i mer direkte salgskanaler som rett fra en gård, via Bondens marked eller andre markeder/abonnementsordninger. Fjørfehold er et av de beste eksemplene på at det er stor forskjell på økologisk og konvensjonelt dyrehold.

økokylling kalkun øko

Riktig pris

Vi oppfordrer deg til å være med på å videreutvikle markedet for økologisk fjørfe, ved å velge det hver gang du har muligheten - og foreløpig til å være villig til å betale mer. Det er ikke de økologiske produktene som er for dyre, men de konvensjonelle som er for billige. Hvis bøndene skal kunne drive på en god måte og med rettferdig inntjening, så må vi være villige til å betale det det koster. Så kan vi håpe at det på sikt vil bli mer økologisk produksjon og mindre prisforskjeller.

Se Økoguide til fjørfe

Les mer om høner og egg her

Oppskrifter:

Høne i vin

Hønsefrikassé

Klar hønsesuppe

Kylling med 50 fedd hvitløk

Tekst: Maiken Pollestad Sele.

Foto av kalkun: Homlagarden.

Foto av kylling: Maiken Pollestad Sele. Økokyllingene på bildene bor i Tistedal utenfor Halden, hos Kjell Birger Frøyland.

Annonsører

Samarbeidspartnere