Økogulrota puster mindre

20.04.2010
Det er mange gode grunner til å kjøpe økologisk gulrot. Den smaker vanligvis bedre, den finnes i alle butikker, den er usprøyta og den er vanligvis ikke overpriset. Men nå kommer Oikos magasinet Ren Mat ut med en ny grunn, økologisk gulrot puster mindre. Det er Nofima Mat ved prosjektansvarlig Berit Martinsen som forteller dette. Men har det noen betydning? Jo, det betyr at den har lengre holdbarhet.

 Økogulrøtter er ikke som andre gulrøtter, nå har Nofima Mat funnet ut at de puster mindre og lever lengre.

 

Grønnsaker som puster

Planter produserer oksygen gjennom fotosyntesen, men de har også en respirasjon, pusteprosess, der de forbruker oksygen og slipper ut CO2. Hvis en plante respirerer mye på lager eller i butikk blir livet kortere, ergo får den dårligere holdbarhet, sier Martinsen til Ren Mat. I prosjektet mellom Østfoldforskning, Coop og Nofima Mat ser de blant annet på pustingen til konvensjonelle og økologiske grønnsaker.

 

Knut Jørgensen i Mathuset Jakobs etter premieringen fra Ren Mat som årets økobutikk.  Ren Mat bilde. 

 

Tine sa nei, men så

Siste nummer av Oikos magasinet Ren Mat er på vei ut  eller har kommet frem til abonnenter og medlemmer. Her graver redaktør Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i en rekke saker som har med holdbarhet og kasting av brukbar mat.  Jeg trodde jeg viste litt om dette, etter å ha lest Ren Mat vet jeg mye mer.  Sjefen for mathuset Jakobs i Oslo, Knut Jacobsen, forteller at han pleide å legge noen Edamer oster til side for at de skulle modnes mer, det likte ikke Tine.  Noen år senere kommer de på markedet med vellagret Edamer.  Epler har ikke datomerking og ikke brødvarer, da må folk tenke selv, sier han. Den eneste grunnen til at norske egg går ut på dato, er at EU-land har problemer med salmonella, sier han.

 

 

 

Vil forandre Norge med bruk av smak

Hva ville han gjøre om han var statsminister, spør Ren Mat. - Da ville jeg fått vekk den urimelige datomerkingen.  Og så ville jeg sette i gang kurs, for å lære folk å lukte og smake.  Det er den beste måten å avgjøre om noe er spiselig, sier den tidligere vinner av den årlige øko-butikktesten til Ren Mat, Knut Jacobsen.  -Og legger vi til - tar du turen til Jacobs på Holtet, kan du bruke dine smakssanser og hygge deg med dine innkjøp, fordi noen bryr seg om kvaliteten på maten, om smaken og om å unngå uønska tilsettingsstoffer og restsprøytemiddel.

 

-------

Reidar Andestad har lest Ren Mat nr 2.2010.  Kontakter du Oikos - Økologisk Norge, Grensen 9b, 0159, telefon 23 10 96 40 eller gjerne på e-post info@oikos.no og bestiller abonnement eller medlemskap - så kan du lese hele bladet! Bestilling av abonnement/medlemsskap kan også gjøres her på denne siden.

 

Vil du lese mer om  Mathuset Jacobs på Holtet, spisestedet og om deres kokkekurs, så se her.

Annonsører

Samarbeidspartnere