Økohelt #7

01.08.2014
Vår alles kjære Jakob Bjerkem - økobonde, entusiast og idealist. Jakob er en drivkraft både lokalt og nasjonalt, blant annet gjennom tidligere verv som styreleder i Oikos - Økologisk Norge og fortsatt i Oikos Nord-Trøndelag og Naturkjøtt. En inspirasjonskilde på så mange måter som også produserer helt nydelig mat.

Mangfoldig familievirksomhet

Jakob driver kulturgården Bjerkem sammen med kona Berit, sønnen Johan Einar og svigerdatteren Torunn i Henning, utenfor Steinkjer. På gården har de Debiogodkjent kjøkken og bruker sine egne råvarer av kjøtt, melk og korn, samt fra andre økobønder i området. Torunn og Jakob er særlig interesserte i gamle kornsorter og dyrker flere av dem på gården, samt at Torunn holder bakekurs. Bjerkem er et flott sted for ulike typer arrangementer. Bunader, drakter, fortellinger og dans er også naturlige innslag på kulturgården.

Jakob og Berit er en del av nykooperativet Naturkjøtt sammen med 5 andre flotte bønder rundt Trondheimsfjorden. Naturkjøtt sine varer får du på Pstereo og Bondens Marked.

Naturkjøtt

Miljøfordel med å produsere økologisk mat

- Det er en stor miljøfordel med å produsere økologisk mat, sier Jakob. - Vi vet at rundt 50 % av energiforbruket i landbruket går til kunstgjødsel, forklarer han. Dessuten får dyrene på økogårdene i Naturkjøtt være mye ute på beite og spiser dermed mer gress. De har også bedre plass enn ikke-økologisk storfe, ifølge Jakob.

Se filmsnutt om Økohelt #7 Jakob Bjerkem og Naturkjøtt under, – legg merke til pannen på både kua og Jakob!

Les mer om gården og familien bak på Bjerkem.com

Les mer om de andre økobøndene og Naturkjøtt her

Annonsører

Samarbeidspartnere