Økohelter #10: Verdifull kultur

02.01.2015
- Det beste melet jeg har smakt, kommer fra gården til Kristin og Johan Swärd; Aschim Vestre på Hadeland, skriver A-magasinets matskribent og kokk, Henrik J. Henriksen i dag.

A-magasinets matskribent Henrik J. Henriksen forteller i dag alle sine lesere om våre økohelter: Kristin og Johan Swärd på Hadeland. - Alt begynte med kornet, skriver han.

Verdier

For å ta vare på gamle kornslag må de dyrkes og brukes. På Aschim vestre på Hadeland har Kristin og Johan Swärd opprettet sin egen bruksgenbank med over 40 kornsorter som de holder ved like, oppformerer og dyrker. Målet for Swärd sitt arbeid har vært å finne fram til kornsorter for økologisk dyrking, som gir stabile avlinger uavhengig av vær og vekstforhold.

Matsikkerhet og ernæring

Skribenten trekker fram matsikkerheten som ligger i at de gamle kornsortene som Swärd dyrker gir gode og næringsrike avlinger uten tilførsel av kunstgjødsel. Det gir også ernæringsmessige fordeler, skriver Henriksen som trekker fram mineralet Selen som eksempel. 300 gram Dala landhvete dekker dagsbehovet for Selen for en voksen mann. Spiser han 300 g moderne hvete, får han bare en tidel av dagsbehovet dekket.

Bakekurs - gamle kornsorter

Kulturbærer

Kornet har gjennom hele vår historie vært en kulturbærer. Betegnelser som urkorn, landsorter og kulturkorn forteller om kornets betydning. Det var ikke for ingenting at gamle folk kalte kornet for Gudslånet. Alt liv avhang av kornet.

Swärd fikk Plantearvenprisen i 2011 for sitt arbeid.

Les mer om Kristin og Johan Swärd HER

grov spelt økologisk spesialkorn

Bak selv

Oikos Hadeland arrangerer nå i slutten av januar kurs i baking med gamle kornsorter. Her kan du lære å bake med biodynamisk/ økologisk mel fra Aschim Vestre av gamle kornsorter som Dala landhvete, Øland og Gotland spelt, Emmer og Svedjerug. Du lærer bl.a om sortenes ulike bakekvaliteter og deres helsegevinster.

Kurs i baking med gamle kornsorter finner du HER

Les mer om Spelt, emmer og enkorn HER

Økologisk spesialkorn kan bestilles HER

Les mer om Swärds arbeid HER

#økohelter #amagasinet #økologisk

Annonsører

Samarbeidspartnere