Økohelter #12: Ruth og Jørn Martinsen

08.09.2015
Ruth og Jørn Martinsen har produsert økologiske egg i ca. ti år. Lenge drømte de om å starte eget gårdsysteri og i august i fjor fikk de ysteriet godkjent. Nå er de klare for Matstreif i Oslo og vil gjerne dele ut masse smaksprøver og selge haugevis av nydelige oster og egg.

I juni besøkte jeg idylliske Tjamsland gård på Sørlandet og fikk smake på nydelige oster. På gårdssysteriet produserer de to typer ost. En salatost på glass som minner om fetaost, og en syrnet ferskost som på fagspråket heter "lactic-ost". Sistnevnte er produsert som en "chevre" og har fått navnet Rosalita, oppkalt etter en av kalvene på gården.

Økologisk og upasteurisert fra glade kyr Tjamsland gård, Martinsen, ysteriet, ferskost, ysting
Ostene ystes på fersk, nysilt og upasteurisert melk. De kan nytes ferske eller modnet i 1-4 uker. Ostene fra Tjamsland er laget på økologisk melk og smaker lett syrlig og glad ku, ifølge Matcompaniet som distribuerer ostene. De glade kyrne fikk jeg oppleve.


Da Jørn gikk ut og kalte på dem kom de småløpende alle fire: Rosa, Vanja, Bryne og Stjerna. Rosa er stolt mor for både kalven og osten Rosalita. Kyrne er henholdsvis av rasene sidet Trønderfe og Jersey. Melken fra disse rasene egner seg godt for osteproduksjon, fordi den er av god kvalitet og er rik på fett og proteiner.

økokyr Tjamsland gård:  Rosa, Vanja, Bryne og Stjerna. Kyrne er av rasene Sidet Trønderfe og JerseyTjamsland
Gode skussmål

En av Norges fremste oste-eksperter, Pascale Baudonnel, har kommet fram til at vi kan kalle "lactic-ost" for kremost eller modnet kremost på norsk. Dette fordi ostene har en kremet konsistens, og hun mener at det må finnes et bedre norsk begrep enn "lactic-ost".

- Pascale Baudonnel har også smakt Rosalita-osten vår, og hun syntes den var topp, forteller Jørn Martinsen stolt.
- Så flott, det er virkelig et kvalitetsstempel, det at jeg liker den veier ikke like tungt, sier jeg med et smil. Jørn forteller videre at noen fra Hesnes Gartneri & kjøkken i Grimstad hadde smakt ostene på Bent Stiansens gourmetrestaurant Statholdergaarden i Oslo, og henvendte seg fordi de også ville ha ostene på sitt spisested.

Vil produsere og selge mer ost
Ruth og Jørn produserte ost tre dager i uken da jeg besøkte dem, men fortalte at de ventet tre kalvinger i august og dermed blir det mer melk å produsere av. De vil gjerne utvide produksjonen og ansette noen i ysteriet. Med egen foredlingskvote produserer de melk og foreldler den til de smakfulle og næringsrike ostene.


Klare for Matstreif med oster og egg
Ruth og Jørn skal på Matstreif i Oslo til helgen, 11.-12.september. Der skal de stå på stand nr.52 på Bondens marked på Rådhusplassen. Det er årets største Bondens marked med 70 produsenter tilstede, mange av dem økologiske. - Vi er spente på responsen og gleder oss veldig, forteller de.

Hvor får vi tak i ostene?
Matcompaniet i Oslo og Stavanger har ostene i sitt sortiment, så kunder hos dem kan bestille, forteller Jørn. Matcompaniet tar veldig gjerne imot flere kunder også, for de kan distribuere mer. Ellers vet han at flere på Sørlandet har produktene deres, som Sans og Smak i Lillemarken i Kristiansand, Avigo Grønnmat levering på døra, og Smag & Behag i Grimstad.
økohøner Tjamsland


Perfekte gaver
Jeg har fått smake nydelige oster, hilse på både kyr og høner og vil gjerne ha med meg oster da jeg skal dra. - Dette er perfekte gaver og jeg er på vei til dobbel bursdagsfest utenfor Arendal, så det kunne ikke passet bedre, sier jeg. Det viser seg at Jørn vet hvem vennene mine er. - Hils gratulerer med dagen fra eggemannen, sier Jørn entusiastisk. Ostene mottas med begeistring fra mine venner, som ikke visste at eggemannen også produserer flotte oster.

Tjamsland gård

Annonsører

Samarbeidspartnere