Økohelter #9

29.12.2014
På Kjerringøy utenfor Bodø holder de to agronomene Astrid og Oddbjørn Olsen til. De driver økologisk gård med grønnsaker, melkeproduksjon, eget ysteri, steinbakeri og kaféen Markens Grøde like ved gården. Dette er mer enn nok til å kvalifisere til vår serie om Økohelter!

Astrid og Oddbjørn har en mangfoldig produksjon på gården og er inspirasjonskilde for mange andre bønder. De har også blitt behørig priset for sin innsats flere ganger. I 2011 vant de prisen for Årets Ost for rødkittosten Rød Kjerringøy i regi av Det Norske Måltid (sendt på TV2) og i 2012 fikk de Bygdeutviklingsprisen for Nordland. I år var de regionsvinner i kåringen av Norges fem beste gründere i mat og bærekraft.

Ysting, baking, kjøtt og selskap

Astrid og Oddbjørn yster av upasteurisert, økologisk melk produsert på gården og ostene lagres i jordkjellere sprengt inn i fjellet bak ysteriet Markens Grøde. Her finner du også et storkjøkken med videreforedling av egne kjøttvarer: økologisk kalvekjøtt i forbrukerpakninger, kjøtt fra gårdens sommergriser, kalve- eller elgkarbonader, elgspekepølser og spekekjøtt.  I sommersesongen bakes det hver dag i den vedfyrte steinovnen, og kafeen tilbyr lunsjmeny basert på hovedsakelig lokale og økologiske råvarer. Utenom sesong tilbys servering etter avtale.

Matens historie med hjemmebrygget øl

Maten serveres med historie om hvor den kommer fra, og hvordan den er blitt til, gjerne sett i sammenheng med økologisk filosofi og konkrete tiltak fra Kjerringøy Gård. Til og med hjemmebrygget øl kan du få! Mer info her.

Kjerringoy_ostKjerringøy gård

Samarbeid med Kjerringøy skole - plantesalg lokalt

Kjerringøy gård og Kjerringøy skole har deltatt i videreutdanningen "Gården som pedagogisk ressurs" i regi av Høskolen i Nesna og Norges Miljø og Biovitenskaplige Universitet. Det resulterte blant annet i at de bygget drivhus på gården. Kjerringøy Gård eier 50% og Kjerringøy skole 50%, også hjelper de hverandre med vanning og stell i vekstsesongen. Plantene som dyrkes kan folk lokalt kjøpe, det henges opp oppslag på Matkroken Sirilund når det er klart for plantesalg i juni.

Økoku Kjerringøy Gård

Se kortfilm om gründerne bak Kjerringøy gård og Markens Grøde her

Les mer på deres informative nettside om hvor du får tak i produktene deres, om deres tanker ved driften, gårdens historie med mer. Åpningstider for kafeen finner du både på nettsiden og Facebooksiden til Markens Grøde.

Annonsører

Samarbeidspartnere