Økologisk bonde til topps i Årets unge bonde 2015

30.11.2015
Det var en glad mann med høy puls som tok imot prisen som Årets unge bonde 2015 på lørdag. Økobonden Mats Hegg Jacobsen er fersk i faget, men har allerede gjort sterkt inntrykk på mange med sin allsidige drift og store engasjement.

- Jeg har aldri jobbet hardere enn hva jeg gjør nå. Til gjengjeld har jeg heller aldri vært lykkeligere eller hatt mer tid sammen med barna. Jeg kan absolutt anbefale alle som har en bondespire i magen å følge drømmen, sier Hegg Jacobsen til Bygdeungdomslaget. Han overtok bestefarens gård like utenfor Tromsø for to år siden og formidler ivrig hvordan livet på gården utvikler seg.


Vi gratulerer så mye og spør: hva betyr denne prisen for deg?

- Ved å synliggjøre hvordan mat produseres skapes respekt for dyrene og bonden, sier Hegg Jacobsen. Han er veldig aktiv i flere sosiale medier som Facebook og Instagram og mener at prisen er et viktig signal om at det han gjør verdsettes. - Jeg vil fortsette å profilere både glade og triste historier fra min gård og på den måten bidra til å skape respekt for mat, forminske matsvinn, spise hele dyret i respekt for levd liv og drive utifra de ressursene vi har tilgjengelig, sier Hegg Jacobsen til oikos.no. Han skrev nylig på nettsiden Jacobsen på Berg om hvorfor han ikke selger stykningsdeler fra gården - forbrukere må lære å bruke hele dyret, mener Hegg Jacobsen. Vi lever i et samfunn som bugner over med lange innholdslister, ferdigmat og mennesker med allergier og intoleranser. Jeg ønsker å tilby ren mat. Der sporbarheten skal kunne gå så langt at man også vet hva dyret har spist før det ble mat, skriver han.
Axel og Iver_ Jacobsen på Berg

Hvorfor driver du økologisk?

- Før jeg startet opp med gårdsdrift jaktet jeg alltid på økologiske varer. Dette fordi det garanterte meg som forbruker rene produkter produsert med dyrevelferd i fokus. Det ble derfor helt selvfølgelig for meg å ta kontakt med Debio da jeg startet opp. Gården er ikke 100 % økologisk enda, selv om jeg drifter alt på økologiske prinsipper. Dette fordi det i enkelte produksjoner tar år med karens før man får bære Debios Ø-merke. Det er knallbra og en trygghet for forbrukeren!, mener Hegg Jacobsen.

I begrunnelsen fra juryen som ble lest opp av jurymedlem Knut Storberget (AP), heter det:

"Vinneren utdanner befolkningen om det å bruke alle ressursene vi har, noe store deler av samfunnet kanskje har glemt. Årets unge bonde driver økologisk, og er med på å formidle gleden ved økologi, og hva denne måten å drive landbruk på gir av dyrevelferd, miljøgevinster og ikke minst god smak. Han strekker seg langt for å bidra til samfunnet gjennom fokus på bærekraft, kunnskapsspredning og dyrevelferd. Det er en person som er ansvarlig, innovativ og inspirerende".

Storberget sier at han synes Mats Hegg Jacobsen er en veldig inspirerende bonde. Videre legger han vekt på at vi må ha både store og små gårder i Norge og at det blir viktigere og viktigere å legge til rette for at de små kan klare seg.


Se Bondebladets intervju med både Hegg Jacobsen og Storberget på Nationen.no

Se også:
Gårdens nettside Jacobsen på Berg
Gårdens Facebookside
Gårdens Instagramkonto

Fjorårets unge bonde driver også økologisk, les om Tor Jacob Solberg her

Kilder: Norges Bygdeungdomslag, Nationen og Jacobsen på Berg


Tekst: Maiken Pollestad Sele
Foto: Mats Hegg Jacobsen/privat


Årets Unge Bonde er et samarbeid mellom Norges Bygdeungdomslag, McDonald’s i Norge og Felleskjøpet Agri for å øke rekrutteringen til norsk landbruk og sette fokus på norsk kvalitetsmat. Kåringen er en del av rekrutteringskampanjen Grønn Utdanning som har pågått siden våren 2010.

Årets unge bonde vinner 20.000 NOK til å dra på sin drømmereise, med avløser i inntil en uke, sponset av Norske Landbrukstenester.

Tidligere vinnere har vært Roar Lima Grødeland fra Rogaland (2010), Elisabeth Holand fra Nordland (2011), Per Magnus Værdal fra Nord-Trøndelag (2012), Terje Uv fra Rennebu (2013) og Tor Jacob Solberg fra Skiptvet (2014).

Annonsører

Samarbeidspartnere