Økologisk geitost fra Lofoten fikk Spesialitetsmerket

22.01.2014
- Osten Capra fra Aalan gård bidrar absolutt til å vise fram Lofoten sine unike smaker, sier direktør Nina Sundqvist, i en nyhetsmelding fra Matmerk.

Foto Matmerk


Den hvite, halvfaste gråmugg-geitosten, Capra, fra Aalan gård i Lofoten, er blitt tildelt Matmerk sitt Spesialitetsmerke.

Spesialitetsmerket til Capra ost fra Aalan gårdDen første

– Capra er faktisk den første nordnorske osten som får Spesialitetsmerket for sin unike smak. Dette er kjempemorsomt, skriver bonde Tove Åland på sin blogg.

Denne osten, som lages i liten skala etter en lokal oppskrift, var også den første ostetypen som ble produsert på Aalan gård.

Fra egne geiter

Råvaren er dagsfersk, økologisk, pasteurisert geitmelk fra gårdens egne geiter. De går fritt i utmarka i hele beitesesongen.

Osten er bare tilsatt kultur, løype og salt. Den blir vasket og pleiet på modningslageret i 8 til 12 uker før den er klar til salg. Osten utvikler mer aroma ved lagring.

Smak med særpreg

Matmerks fagutvalg, som ledes av fylkesmann Lars Sponheim, gjør alltid en grundig vurdering av kvalitet og smak før de tildeler Spesialitet-merket. Om Capra sier de at dette er en ost med ekte og naturlig smak. Den er mild, med særpreg av geit og har et ekte og naturlig utseende.

- Norge er blitt et osteland, der det produseres kvalitetsost på over 160 små og store ysterier over hele landet. Med utdelingen til Capra får Lofoten sin første ost med denne hedersbevisningen. At det blir delt ut i Berlin, der fokuset er på å vise frem det beste av norsk reiseliv og norsk mat er som seg hør og bør, sier Sundqvist i en nyhetsmelding fra Matmerk.

For de beste

Spesialitet-merket er et informasjonsmerke for norskprodusert mat og drikke, basert på de beste lokale råvarene, særegne lokale oppskrifter og laget av stolte fagfolk.

Det var mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug som overrakte

Spesialitetsmerket til Capra ost fra Aalan gård

Spesialitetmerket til Tove Åland, under åpningen av Norges stand på mat- og reiselivsmessen Grüne Woche i Berlin fredag 17. januar.

Og hvis du lurer på hvor ostenavnet kommer fra:
Det vitenskapelige navnet for tam geit er Capra aegagrus hircus.

Under Grüne Woche i Berlin, fikk Tove Åland det synlige beviset på at Capra nå er en matspesialitet. Matmerk-direktør Nina Sundqvist, bonde Tove Åland og mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug.

Begge foto blogg.aalan.no

Kilder:

Matmerk

Aalan gårds hjemmeside

Annonsører

Samarbeidspartnere