Økologisk geitost i Norge

25.04.2010
Det er foreløpig ikke mange butikker som selger økologisk geitost her i landet. Skal du finne den, må du vanligvis lete deg fram til gårdsutsalg eller Bondens Marked. På Rekdal ved Romsdalsfjorden holder et ungt nederlandsk par på med eget gårdsmeieri, hvor de produser flere typer økologisk geitost. Det er 6 år siden Jessica og Wietze Kuipers kjøpte gårdsbruket Sørgarden, da deres egen gård ble ødelagt av veiutbygging, forteller de til Romsdal Budstikke. Paret angrer ikke.

 5 års innsats på småbruk

 -Vi trengte fem år på å komme dit vi er i dag.  Vi har 40-50 geiter og produserer ca 25-30 tonn melk i året, men vi ønsker å utvide for å gjøre dette til et sikkert levebrød. Vi søker derfor melekvote til 80 geiter, men vi skal uansett drive småskalaproduksjon, sier Jessica og Wietze Kuipers. Paret fremstiller fire hovedoster, fra goudalignende typer til smørost. Noen av ostene inneholder oliven, hvitløk, valnøtter og forskjellige krydder.  Det nederlandske paret byr på andre, spennende smaksopplevelser enn et nordmenn ofte forbinder med geitost!

 

Utsalg av økologisk geitost

Ost fra Rekdal Gardsmeieri selges i dag ved Joker butikken i Fiksdal, ved butikken Den Gode smak i Molde og ved Skaret håndverksgård.  Jessica og Wietze Kuipers deltar også  på Bondens Marked og en del andre arrangementer i Møre og Romsdal. 

Ellers i landet er økologisk geitost en sjelden vare. Når vi søker kjapt på nettet, finner vi i tillegg økologisk geitost fra Lofoten Gårdsysteri, fra Lyngre Gard i Nordtveitgrend og fra Kristine og Johan Swärd i Brandbu i Oppland.  Og det er sikkert flere.

 

 

Seterdrift som er åpnet for besøk

Rundt 1 juni 2010 skal vi flytte  opp geitene  på Rekdal Sætra igjen, forteller familien Kuipers på sin hjemmeside.  Her bruker vi et sommerfjøs hvor geitene blir melket 2 ganger om dagen med maskin.  Ellers er de uten hele tiden og koser seg med einer og blåbær.  I slutten av august kommer geitene hjem igjen, men dette er litt avhenging av været. - Det er mulig å besøke oss mens vi melker, og spesiell blant barna er det å hjelpe til med melking veldig populært.  Dato og tidspunkt for melking skal vi melde  på gårdens hjemmeside når setersesongen nærmer seg, forteller Jessica og Wietze Kuipers.

 

Her kan du lese mer om Rekdal Gardsmeieri nær Vestnes i Møre og Romsdal

Annonsører

Samarbeidspartnere