Økologisk høne i Coop-butikker

15.09.2015
Som resultat av Coops miljøpris 2015, kommer økologisk høne som produkt i deres egen merkevareserie Änglamark. Vi gleder oss til nydelige middager!

Årlig blir 100.000 økologiske høns destruert, men snart kan denne smakfulle og tradisjonsrike råvaren igjen bli å finne i butikkhyllene hos Coop. Mange i Oikos - Økologisk Norge ser fram til at den flotte matressursen som de økologiske hønene er, skal bli tilgjengelig som middagsmat.

Coop Miljøpris skal inspirere til mer miljøvennlige valg i hverdagen, og temaet for årets konkurranse var økologi.

-I 2014 vant Coop prisen som årets økologiske leverandør. Det er vi stolte av, samtidig som det forplikter oss til å jobbe godt videre med økologi. Årets miljøpris har vært et viktig skritt videre i dette arbeidet. Vi er veldig fornøyd med å ha fått inn over 500 forslag, veldig mange av dem meget gode, sier miljøsjef Knut Lutnæs i Coop Norge.

“Løser et åpenbart problem”
Jorunn Liodden fra Bærum var en av flere som deltok i konkurransen med forslag om å bruke økologiske høns til mat i stedet for å destruere dem når de er ferdige med verpetiden.

Juryen for Coop Miljøpris, bestående av leder Arild Hermstad (Framtiden i våre hender), Aina Bartmann (Oikos), Jon-Frede Engdahl (Kolonihagen), Hege Berg-Knutsen og Laila Buhaug (begge Coop), falt ned på dette forslaget som årets beste. Dermed stikker Jorunn Liodden av med førstepremien på 25.000 kroner og et kunstverk av Nico Widerberg.

«Juryen mener økologisk hønsefrikassé, økologisk hønsesuppe, eller andre produkter av høns er spennende og samtidig tradisjonsrike produkter som kan gis nytt liv og bidra til å løse et åpenbart problem knyttet til industrielt landbruk», heter det i beslutningen.

Smoothie og rundstykker
På andreplass i Coop Miljøprisen 2015 kom forslaget om økologisk smoothie. Anne Marie Hammer fra Mysen vinner 15.000 kroner og et kunstverk av Nico Widerberg for sitt bidrag.

«Juryen mener råvarer til økologisk smoothie, eller ferdig økologisk smoothie vil være et viktig bidrag i et sterkt voksende segment.»

Ørjan Bell fra Ålesund tok 3. plassen med forslaget om grove, økologiske rundstykker og får 10.000 kroner og et Widerberg-kunstverk.

Om hans bidrag uttaler juryen følgende: «Med økologiske rundstykker – som over tid kan tilbys både fryst, halvstekt og ferske - kan man få etablert økologiske bakervarer på en måte som gir minimalt med svinn og samtidig når både hverdags- og helgeforbruket.»

Lanserer flere produkter
Målet for årets Coop Miljøpris var tydelig uttalt i forkant av konkurransen; nemlig at Coop skal produsere og lansere minst ett nytt Coop Änglamark-produkt. Allerede nå er det klart at det blir flere nye produkter i løpet av året basert på vinnerforslagene.

-Med disse tre vinnerne har vi produkter som dekker morgen, lunsj og middag og dekker områder med stor etterspørsel. Vi er allerede godt i gang med arbeidet for å lansere nye produkter basert på Coop Miljøpris, og det er vi svært stolte av, sier miljøsjef Knut Lutnæs.


Fakta om Coop Miljøpris 2015:

Årets vinnere

3. plass

Økologiske, grove rundstykker: Det kom inn en rekke forslag om økologiske brød og bakervarer. Dette er viktige basisprodukter i kostholdet – som i stor grad mangler i Coops sortiment. Juryen falt ned på at man med økologiske rundstykker – som over tid kan tilbys både fryst, halvstekt og ferske - kan man få etablert økologiske bakervarer på en måte som gir minimalt med svinn og samtidig nå både hverdags- og helgeforbruket. Det beste forslaget på økologiske rundstykker ble gitt av Ørjan Bell. Vinneren får 10.000,- kr og et kunstverk av Nico Widerberg

2. plass

Økologisk smoothie: Frukt og grønt er blant de kategorier som vokser raskest i det økologiske markedet. Det er også et vareområde hvor forbrukere har et relativt sterkt forhold til forskjellen mellom økologisk og konvensjonelle produkter. Bearbeidet økologisk frukt og grønt finnes imidlertid nesten ikke på det norske markedet. Et stort antall deltakere i konkurransen ønsket fryste grønnsaker, bær eller fersk smoothie. Juryen mener råvarer til økologisk smoothie, eller ferdig økologisk smoothie vil være et viktig bidrag i et sterkt voksende segment og tildeler 2. plass i Coop Miljøpris 2015 til Anne Marie Hammer for forslaget om økologisk smoothie. Vinneren får 15.000,- kr og et kunstverk av Nico Widerberg.

1. plass

Økologiske høns: Dagens eggproduksjon – både konvensjonell og økologisk - innebærer dessverre at hønene destrueres når hønenes produksjonsevne ikke lenger er tilfredsstillende. Årlig blir 100.000 økologiske høns, som til alle tider har vært en utmerket råvare, ikke blir utnyttet som mat hvert år. Flere bidrag har handlet om dette problemet, og foreslått at Coop utvikler produkter av økologiske høns. Juryen mener økologisk hønsefrikassé, økologisk hønsesuppe, eller andre produkter av høns er spennende, tradisjonsrike produkter som kan være nyskapende og som samtidig bidrar til å løse et åpenbart problem knyttet til industrielt landbruk. Vinneren av Coop Miljøpris 2015 er Jorunn Liodden for forslaget om å lage nye produkter av økologiske høns. Vinneren får 25.000,- kr og et kunstverk av Nico Widerberg!

Juryen gratulerer vinnerne med gode, kreative forslag og ser fram til at Coop vil lansere en eller flere av vinnerproduktene i løpet av nærmeste framtid.

Juryen:

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender

Aina Bartmann, politisk rådgiver Oikos – Økologisk Norge

Jon-Frede Engdahl, daglig leder i Kolonihagen

Hege Berg-Knutsen, disponent for egne merkevarer , Coop

Laila Buhaug, Kommunikasjonssjef, Coop

Miljøsjef Knut Lutnæs i Coop er leder av Miljøprisens sekretariat.

Coop er en av tre store dagligvareaktører i Norge og driver i dag ca. 1.250 dagligvarebutikker innenfor åtte kjedekonsepter: Coop Obs!, Coop Extra, Coop Prix, Coop Mega, Coop Marked, ICA, Rimi og Matkroken. Coop har også 120 byggvarebutikker. I tillegg til detaljhandel driver Coop eiendoms- og industrivirksomhet. Coop eies av kundene selv gjennom deres medlemskap i ett av 102 samvirkelag. Per i dag har Coop 1,4 millioner medlemmer.

Annonsører

Samarbeidspartnere