Økologisk hønsekjøtt må bli mat

12.02.2015
Hvert år blir over 100.000 økologiske høner gasset og destruert. - Kjære Coop, lag et matprodukt av dette, skriver seniorrådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele, i sitt bidrag til konkurransen Coop Miljøpris 2015.

Norske Coop vant i fjor prisen Årets økoleverandør. Nå arrangerer de selv konkurransen Coop Miljøpris for tredje år på rad.

«Änglamark Hønemor»

I konkurranseutlysningen etterlyser de nye økologiske matprodukter som kan selges i Änglamark-serien, Coop sin egen økologiske produktserie.
Seniorrådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos har sendt inn sitt forslag: Änglamark hønemor.

100.000 i året

Når hønene er ferdige med å gi oss egg, er de cirka 70-75 uker gamle. Da gasses de ihjel, og bonden må betale for destruering av de døde hønene. Dette gjelder både økologiske og konvensjonelle verpehøner. Så mye som 100 000 økologiske høner er ferdige med verpejobben hvert år.

- Den ressursen kan vi ikke fortsette å kaste. Høner er god mat, spesielt til kraft, suppe og frikassé, skriver Maiken i forslaget sitt.

Fiks ferdig

- Kjære Coop, lag et matprodukt av dette, for eksempel bare sous vide pakket hønemor, sånn at den kan tas med hjem og er fiks ferdig for å lage suppe eller hønsefrikassé, lyder forslaget. - Dette ville være å ta både samfunnsansvar og miljøansvar, og det er noe som mange har jobbet for lenge.

Har utviklet produkt

Toten egg har allerede utviklet et flott hønsekjøtt som er sous vide pakket og fiks ferdig til bruk.

Det vil derfor være ganske enkelt for Coop å markedsføre økologisk hønsekjøtt i den godt kjente Änglamark-serien.  Det er på høy tid at hønsekjøttet kommer ut til forbrukerne.

Biodiesel og sement

I dag ender de gamle økologiske verpehønene i beste fall som mel og ingrediens til biodiesel, eller som bindemiddel i sementindustrien. Resten brennes. Alle markedsaktører er enige om at dette er en dårlig løsning.

- Änglamark hønemor kan for eksempel markedsføres med oppskrifter på emballasjen, foreslår Pollestad Sele. Ren Mat har flere gode oppskrifter på mat av økohøns. Også Totenegg har lagt ut oppskrifter med hønse-kjøtt.

Prøv!

Coop vant tross alt prisen Årets økoleverandør 2014 fordi de har satset på økologiske varer over tid og gjør økologiske varer tilgjengelige over hele landet. - Det forplikter, mener Maiken.

–  Og ikke si at det ikke går fordi volumet er for lite, eller at forbrukere ikke vil ha det. Prøv, og bygg opp produksjonen gradvis, lyder oppfordringen i forslaget til Coop Miljøpris 2015.

Les mer:

Dyretragedien vi kan hindre

Se Toten-egg sin video med tilberedningstips for økohøne HER

Annonsører

Samarbeidspartnere