Økologisk julehøytid

08.12.2015
Julen er tid for å samle familie og gode venner rundt bordet, senke skuldrene og nyte god, ren mat og drikke i et skinnende rent hjem. Da er det godt å vite at det er fullt mulig å vaske huset rent med økologiske produkter og kjøpe inn økologisk julemat og økologisk drikke.

Generelt sett har bevisstheten og etterspørslenen etter økologiske varer økt. Vi anbefaler deg derfor å være tidlig ute, særlig hvis du vil sikre deg øko-ribbe.Her kan du handle økologisk julemat

Bondens Marked – pose med økologiske nærprodukter
På Bondens Marked har de som regel et godt utvalg av økologisk varer. Sjekk ut når de har markedsdager i ditt nærområde, og sikre deg gode råvarer til julemiddagene. Bøndenes produkter er god hel mat, og ved å handle deres varer støtter du opp om norsk landbruk.

Meny og Coop Mega er fullsortimentsbutikker med best utvalg av økologisk mat. I tillegg har du mathallene i Oslo, Trondheim, Stavanger og Bergen, helsekostforretninger og andre spesialforretninger, du finn dem her i økoguiden.

Julepølse og ribbe
Grøstadgris har i år også kommet med økologiske sosisser i tillegg til julepølser, medisterkaker og ribbe. Vær rask, for julematen fra Grøstadgris går unna som varmt hvetebrød. Du finner produktene på Jacobs og i Meny-butikkene, se også deres nettside. Der finner dere oppskrifter, blant annet med gode tips til hvordan du skal tilberede juleribben. øko pinnekjøtt


Pinnekjøtt
Gilde har økologisk pinnekjøtt, spør din lokale kjøpmann. Du kan også få kjøpt fra mange lokale produsenter, se vår oversikt.

Kalkun
Kalkun smaker like godt til julaften som til nyttårsaften. Økologisk kalkun fra Homlagarden selges som fersk vakumert eller som frysevare. Utsalgssteder finner du her.Julegrøten
Til julegrøten får du kjøpt både økologisk grøtris, melk, sukker og kanel i de fleste fullsortimentsbutikkene. Det gode smørøyet i grøten får du med smør fra Rørosmeieriet eller med TINEs økologiske smør.

grøtrisRørosMelkJulekaker og nøtter

Økologiske ingredienser til de fleste julekaker er lett å finne du i fullsortimentsbutikker. Oppskrifter på deilige julekaker og desserter finner du på Ren Mat. Ønsker du heller å kjøpe, selger blant annet Kolonihagen og Godt Brød deilige økologiske julekaker.

Helios har et bredt utvalg av nøtter og tørket frukt. Du får kjøpt det i velassorterte dagligvarebutikker og helsekostforretninger.

Gløgg – smak av ekte krydder
Ingenting er som hjemmelaget gløgg, en smak og duft som varmer godt i en hektisk førjulstid. Får du først får smake på hjemmelaget julegløgg vil du aldri mer kjøpe den ferdiglagde varianten.

Alle ingrediensene til vår base for julegløgg fås kjøpt økologisk og oppskriften finner du her.

gløgg

En enklere og like velsmakende variant er med Yogi Tea Classic. En økologisk variant, hvor du har full kontroll på ingrediensene og den er full av antioksidanter.

Til en god kopp trenger du:
2,5 dl vann
1 pose Yogi Tea Classic
1 dl Helios blåbærjuice uten tilsatt søtning (alternativt eplejuice)
1 ts Helios lønnesirup
Noen økologiske appelsinskiver

Slik gjør du:
Kok vannet, åpne teposen og hell innholdet av Yogi Tea Classic, blåbærjuice, lønnesirup og appelsinskiver i vannet. Rør om og la trekke 7 minutter. Sil gløggen over i en kopp. Tilsett rosiner og/eller mandler etter ønske.Drikke med og uten alkohol

På Vinmonopolet har de god kunnskap om økologisk øl, rød, hvit og musserende vin. Spør en ansatt neste gang du er innom polet.

Det finnes også et utvalg økologisk eplemost blant annet fra Egge gård, Grønvik gard og Dyre gård. Drikken selges hos Meny, Coop Mega, Bondens Marked og i spesialforretninger.

Rent hus til jul
Sonett har en serie med økologiske rengjøringsmidler som du blant annet kan kjøpe på nettet. Det gir både rent hus og ren samvittighet. Vil du få det rent uten vaskemidler bruker du svanemerkede microfiberkluter som du finner i velassorterte dagligvarebutikker og i jernvarebutikker.

Du grønne glitrende treet god dag
Astma- og allergiforbundet advarer mot sprøytende juletrær. Heldigvis finnes det noen usprøytede trær og oversikten finner du her.juletre

Julegavetips

Hjemmelaget marmelade
Vi har oppskriften på en herlig appelsinmarmelade som du kan lage, selv om det ikke er sesongen for de bitre appelsinene som helst skal brukes. Fyll marmeladen på koselige glass og du har en smakfull gave til den som har alt.

Honning vil alle ha
Med et økende antall birøktere finnes det også stadig mer deilig honning å velge mellom. Det er luksus å kunne få et glass med god, økologisk, norsk honning. Sjekk ut hvor du kan få kjøpt den på vår økoguide, eller gå på Bondens Marked eller kjøp i helsekostbutikkene.

julegavekort

Gi et medlemskap i gave
Har du noen engasjerte venner eller familie som sikkert ville sette pris på å støtte en god sak? Gi dem medlemskap i Oikos - Økologisk Norge i gave! Oikos er den eneste organisasjonen i Norge som arbeider for å styrke økologisk landbruk og forbruk gjennom politisk påvirkning, rådgivning, aktiviteter og informativt arbeid. Bestiller du før 15. desember kan vi kanskje rekke å sende deg vårt inspirasjonsmagasin Ren Mat som du kan pakke inn sammen med gavekortet som du laster ned her. Medlemmer får tilsendt Ren Mat fire ganger i året.Økoguiden

For mer informasjon om økologiske leverandører og produsenter, sjekk ut økoguiden.

Med ønske om en hjertelig god og heløkologisk jul fra alle oss i Oikos – Økologisk Norge!


Tekst: Cathrine Andersen
Foto: Oikos, Ren Mat og produsentene

Annonsører

Samarbeidspartnere