Økologisk ketchup stoppet utslett

14.05.2009
Dagbladet forteller 14.mai om en jente som ble kvitt utslettet da hun gikk over til å spise økologisk ketchup.

- Vi får stadig eksempler på at det er tilsettingsstoffer i den konvensjonelle maten som barn og andre reagerer på, og som de unngår når de velger økologisk mat, sier ernæringsveileder Kristin Seip Stubbe hos Oikos.

400 tilsettingsstoffer er tillatt brukt i næringsmiddel generelt, mens kun 46 av disse er tillatt i økologisk mat. Alt av kunstig aroma og fargestoffer er strengt forbudt, i tillegg til de fleste konserveringsmidler.

Bildet: Økologiske tomater før de havner på ketchupflasker.

 

Reagerer på e-stoffer

Her er utdrag fra saken i Dagbladets papirutgave 14.mai:

 

- Hun må ha reagert på e-stoffene i ketchupen. Først mistenkte vi at tomatene var problemet, men hun fikk ikke utslett av friske tomater, sier pappa Glenn Steiner. Han og kona Charlotte Hovelsen prøvde å kutte ut flere andre matvarer, uten resultat.

 

- Vi testet også ut ketchup uten sukker, men det hjalp ikke. Endringen kom ikke før vi begynte å gi henne økologisk, sier Steiner.

 

Det samme skjedde da datteren Filipa ble servert tomatpuré: Hun fikk utslett rundt munnen av vanlig tomatpuré, men ikke av den økologiske varianten. 

 

- Selv om vi ikke er spesielt opptatt av økologisk, prøver vi å kjøpe økologisk barnemat. Det er viktig å putte i barna det som er sunnest for dem, sier Steiner, som er markedssjef i matvarekjeden Ultra.

 

 

Folkehelseinstituttets vurdering av saken

 

 - Det finnes mange historier der ute om folk som tåler økologiske matvarer bedre enn konvensjonelt dyrket mat, men dette er ikke undersøkt systematisk og vitenskapelig, sier Helle Margrete Meltzer, avdelingsdirektør ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Dagbladet.

Annonsører

Samarbeidspartnere