Økologisk landbruks mange bidrag sentralt på BioFach

17.02.2011
Miljø, klima, sunn mat og kampen mot sult er tema hvor økologisk landbruk spiller en viktig rolle, og denne kan og bør bli enda mer sentral. Dette var tydelige budskap under åpningen av den store økologiske messen BioFach, som arrangeres i Nürnberg i Tyskland. Fra EUs presidentskap ble det vist til videre satsing på økologisk landbruk, og for Ungarn - som nå har presidentskap - er det lagt store planer for en slik satsing framover, rapporterer Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

Både paraplyorganisasjonen for verdens økologiske organisasjoner, IFOAM, og en rekke selskaper drøfter i disse dager utviklingen av miljø- og klimamerking av mat.  Her er bilde av IFOAMs nye magasin.  Foto: Oikos 

IFOAMs president gleder seg over økologisk framgang, men advarer mot motstand fra særlig store kjemiske industriselskaper som Monsanto. Foto:Oikos.

 

Multinasjonale selskaper frykter veksten i økologisk landbruk

-Økologisk landbruk møter sterk motstand fra store selskaper i industrien som fremmer genmodifiserte produkter og kjemiske sprøytemidler, som Monsanto og Bayer, sa Katherine DiMatteo, presidenten i den økologiske verdensorganisasjonen IFOAM. Hun mener å registrere sterkere motstand mot økologisk landbruk fra slike miljøer, samtidig som økologisk landbruk med dets produkter vokser over hele verden. Det ble vist til tall hvor den økologiske omsetningen i USA nå ligger på 4 % av matomsetningen. Samtidig var DiMatteo utålmodig for å få en raskere økologisk vekst, ettersom det er behov for økt fokus på miljø, næringsrik mat og dyrevelferd i matindustrien. Globalt mener hun at en bør snakke om forskjellen på økologisk landbruk og kjemisk basert landbruk der bruk av sprøytemidler og kunstgjødsel er sentralt.

 

Her er tre norske delgasjoner samlet til felles middag på en økologisk restaurant i Nürnberg. Tilstede er Bama, Foregangsfylket Vestfold med grønnsaksprodusenter og rådgivere, og Oikos - Økologisk Norge. Foto: Oikos

 

Her presenteres Villa Organic økologisk laks for kunder fra en rekke land under BioFach. Foto:Oikos.

Norske delgasjoner på jakt etter oppdatert kunnskap og nettverk

Fra Norge deltar blant annet delegasjoner fra Bama, foregangsfylket Vestfold, Debio og Oikos - Økologisk Norge.  Villa Organic er det eneste norske selskapet som har stand på messen som del av offensiv markedsføring av ny nordisk mat på den felles nordiske standen.

Annonsører

Samarbeidspartnere