Økologisk mat er best

23.10.2009
Økologisk mat er best, skriver Forbrukerinspektørene i NRK etter oppslag om rapport fra det franske Mattilsynet.

- Dette kan være et vendepunkt der offentlige helsemyndigheter begynner å anbefale økologisk mat, sier Reidar Andestad i Oikos.

Sverige har foreløpig blitt stoppet av EUs konkurranseregler fra å gå ut med slik informasjon til forbrukerne. Nå forventer Oikos at norske helsemyndigheter kommer med anbefalinger av økologisk mat.

Reidar Andestad er daglig leder i Oikos.  foto:Oikos

Hva sier den franske rapporten?

For første gang er det nå vitenskapelig fastslått av myndighetene i et EU-land at økologisk mat er "bedre" enn annen mat.

 

 

 

I en fersk rapport om kvaliteten på økologisk kosthold har det franske Mattilsynet gransket næringsinnhold og hygiene, og sammenliknet økomaten med vanlige matvarer.

 

Dette er noen av konklusjonene:

  • Økologiske planteprodukter inneholder mer tørrstoff (det vil si mer næring) og høyere nivå av mineraler enn konvensjonell mat.
  • De økologiske planteproduktene har også mer antioksidanter (bl.a. fenoler og salisylsyre) som kan beskytte mot kreft, hjertesykdommer og andre helseplager.
  • Økologiske grønnsaker inneholder inntil 50 prosent mindre nitrat enn "vanlige" grønnsaker. (Høyt nivå av nitrater er knyttet til sykdommer som diabetes og Alzheimers).
  • Økologisk kyllingfilet inneholder to-tre ganger mindre fett og klart høyere nivå av n-3 fettsyrer (som kan være kreftforebyggende).
  • Minst 94 prosent av de økologiske matvarene er helt uten spor av kjemiske sprøytemidler.

Nivåene av karbohydrater, proteiner og vitaminer er ikke godt nok dokumentert til å påvise eventuelle viktige forskjeller mellom økologisk og konvensjonell mat.

Effektiv, sunn og bærekraftig

Den franske rapporten er forfattet av dr. Denis Lairon ved det nasjonale instituttet for helse- og medisinsk forskning (INSERM) sin enhet ved Universitetet i Marseille, på oppdrag fra det franske Mattilsynet (AFSSA).


- Økologisk mat har hittil vært et "nisjeprodukt" for spesielt interesserte, skriver Lairon.


- Men produksjonen er både effektiv, sunn og bærekraftig, og forholdene bør nå legges bedre til rette slik at øko-mat kan få stadig større betydning verden rundt, heter det blant annet i den franske rapporten.

Vendepunkt - offentlige helsemyndinghter med tilråding av økologisk mat

- Dette kan bety et vendepunkt, sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos, til NRKs FBI.


- Selve forskningsresultatet overrasker ikke oss. Vi har lenge hevdet at økologisk mat har klare fordeler framfor konvensjonell mat, både når det gjelder miljø og helse.


- Men det spesielle med den franske rapporten er at offentlige myndigheter nå går ut med en klar anbefaling av økologisk mat, basert på vitenskapelige undersøkelser. Det er noe helt nytt, sier Andestad.

- Her er beviset

Reidar Andestad sier til NRK Forbrukerinspektørene at hvis norske myndigheter virkelig er opptatt av å dempe bruken av sprøytemidler og andre kjemiske tilsetningsstoffer, har de nå fått den begrunnelsen de trenger.

 

- Den nye franske rapporten og EUs omfattende kvalitetssjekk av økologisk mat betyr at myndighetene endelig har fått den dokumentasjon de har ventet på.

 

- Etter dette forventer vi at norske forbrukere vil få offentlig informasjon om et fornuftig kosthold for folk flest, og at økologisk mat blir en viktig del av dette, sier Andestad.

 

Les hele saken hos NRK FBI og kommentarene etter oppslaget.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere