Økologisk mat er sunnere

06.11.2010
I følge professor i samfunnsernæring, Gerd Holmboe-Ottesen, har økologisk mat klare helsefordeler. I radioprogrammet ”Sånn er livet” på NRK P2 forklarer Holmboe-Ottesen hvorfor forskning omkring økologisk mat gir sprikende resultat, og mener selv at noe av denne forskningen ikke er til å stole på. –Vi mangler fremdeles forskning på ordentlige mennesker når det gjelder økologisk mat og ernæring, og vi mangler en større forståelse for sammenhengen mellom jordkvalitet og plantekvalitet, sier Holmboe-Ottesen til NRK P2.

Økologisk mat for helse og miljø

Holmboe-Ottesen har revidert de fleste forskningsrapporter som fokuserer på helsefordeler ved økologisk versus konvensjonelt dyrket mat. Holmboe-Ottesen er overbevist om at økologisk mat har klare fordeler, også i lys av hva økologisk mat ikke inneholder – slik som sprøytemiddelrester og kunstige tilsetningsstoffer.

Avhengig av jordsmonn og grad av gjødsling, vil økologiske planter utvikle flere av de sekundære plantestoffene, som har positiv effekt på menneskers helse. Holmboe-Ottesen mener økologiske råvarer ofte inneholder flere antioksidanter, vitamin C og essensielle sporstoffer.  

Holmboe-Ottesen mener også at et viktig argument for å spise økologisk, er å støtte opp om en bærekraftig matproduksjon.

Hør intervjuet på NRK P2

Intervjuet med professor Holmboe-Ottesen kan lastes ned i sin helhet fra arkivet til  ”Sånn er livet” på NRK P2 onsdag 3. november, programmet kan du søke opp her.

Annonsører

Samarbeidspartnere