Økologisk mat er uten fosfat

28.10.2010
Avslørende reportasjer hos NRK og i andre media om fisk og kjøtt viser at det brukes fosfat for å binde fuktighet i produktene. Dermed kan man selge produktene prisgunstig, ettersom de inneholder en unaturlig mengde vann. Videre brukes fosfat i noen land for å gi produktene en hvitere overflate, noe som er salgsfremmende. –Det er ikke lov å bruke fosfat i økologiske produkter, sier Marit Gran i Mattilsynet på spørsmål fra Oikos.

Økologiske produkter er uten fosfat.  Det betyr at alle Norgården-produkter fra Nortura er uten fosfat, det samme gjelder produkter fra Grøstad Gris og andre økologiske produsenter.  Foto: Norgården

 

Fosfat ikke godkjent

Gran viser til den økologiske forordingen i EU som gjelder i Norge. Der står ikke fosfat på listen over godkjente ingredienser ved økologisk produksjon.  Dermed gjelder dette både produkter laget i Norge og importert økologisk mat.

Viktig å kjenne forskjellen

Det er viktig at forbrukerne kjenner til også denne positive forskjellen til fordel for økologiske produkter, sier markedssjef Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge.  Dette er jo også en forklaring for at økologiske produkter ofte er noe høyere priset enn konvensjonelle.  Ved å velge økologisk slipper en å få i seg sprøytemiddelrester, skadelige e-stoffer, uheldige fargestoffer og en fremmer et bedre miljø og dyrevelferd. Så det er mange grunner til å kjøpe økologisk mat, legger hun til. 

Nøkkelhull må ta stilling til fosfat

Kristina Alnes er nå også spent på hvordan det nordiske matmerket Nøkkelhullet vil forholde seg til opplysninger om bruk av fosfat i mat.  Det er uheldig om de godkjenner dette i Nøkkelhull-produktene, sier hun. Butikkundersøkelser utført av Oikos i dag, avslører at både Lofoten Fiskeburger og Kyllingpålegg fra Prior - som begge er nøkkelhullmerket - inneholder fosfat. I produkter med økologisk merking er dette ikke tillatt.

 

Forbrukerinformasjon om fosfat

I følge E-stoff boken framstilles Fosfat av Fosforsyre - E-338. Forskjellige typer fosfat har nummerserier E-339-E452 og E-450-E-452.

 

Her finner du hos Mattilsynet flere opplysninger om det økologiske regelverket

Annonsører

Samarbeidspartnere