Økologisk på Moss sykehus

21.07.2011
Som eneste sykehus i landet er Sykehuset Østfold Moss med i et pilotprosjekt, der målet er å sørge for mer økologisk mat i offentlige institusjoner, melder NRK. I tråd med regjeringens ønsker har sykehuset som mål at 15 prosent av maten skal være økologisk i løpet av 2015.
– Det er en rekke grunner til at sykehus bør velge økologisk mat, sier seniorrådgiver Maiken Sele i Oikos - Økologisk Norge. Blant annet kan pasienter være ekstra sensitive for tilsetningsstoffer. Pasientene blir mindre eksponert for det når de får økologisk mat. Erfaringene fra St.Olavs Hospital i Trondheim er gode, de har fått veldig positiv respons fra pasienter, legger hun til.

 

Bra for alle

En engasjert kjøkkensjef Ole Bertheussen er ikke i tvil om at økomat er veien å gå, sier han til NRK.
- Det er bra for oss, pasientene og dyra. Vi blir mer bevisste på det vi driver med, pasientene får sunnere mat og dyra får et bedre liv, sier Bertheussen til NRK.no.
Økologisk mat koster litt mer, og det krever en god del opplæring. Men det er verdt det, mener kjøkkensjefen.
- Kokkene har vært på kurs og har fått besøke bønder som produserer økologiske råvarer. Det har medført at de er blitt veldig motiverte og ser nye muligheter til å lage spennende mat på kjøkkenet, sier Bertheussen.

 

God respons

Mens NRK.no gjester kjøkkenet på sykehuset lager kokken Dag Edvardsen økologiske rundstykker. Med speltmel, egg og økologiske sesamfrø.
Pasient Angela Dominguez setter stor pris på det de får servert økologiske lekkerbiskner under sykehusoppholdet.
- Jeg synes det er veldig bra. Flere sykehus bør komme etter, sier hun til NRK.no.

 

Les hele saken hos NRK her

 

Mer økologisk i storkjøkken

- Vi er med i et prosjekt for å øke andel økologisk mat i storkjøkken, forteller Sele. Det er Fylkesmannens landbruksavdeling i Oslo, Akerhus og Østfold som er hovedprosjektleder for ØQ. Oikos - Økologisk Norge, Bioforsk Økologisk og 4H driver delprosjekter. Liv Solemdal fra Bioforsk, Maiken Sele og kollega Helene Austvoll tilbyr foredrag, kurs og gårdsbesøk for alle interesserte fra både offentlige og private storkjøkken i Oslo, Akershus og Østfold.

- Vi vil veldig gjerne ha med flere på kurs og gårdsbesøk slik som Bertheussen og hans kolleger på Moss sykehus har vært med på, sier Sele. -Bertheussen har helt rett i at det gir motivasjon og inspirasjon å lære mer, det er nødvendig om vi skal nå 15%-målet for økologisk forbruk i Norge, avslutter hun.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere