Økologisk reservat i Buenos Aires for 4 millioner mennesker

01.02.2011
Det er helt naturlig, spontanøkologisk og midt i et av Sør-Amerikas viktigste industrisentrum. Naturreservatet, Reserva Ecológica Costanera Sur, er et bevis på at det er mulig å skape en motpol til menneskedrevet storindustri. "Reservatet har ingen funksjon dersom det ikke bidrar til bevisstgjøring", er den klare beskjeden professor Hector R. F. Munch har til alle han guider rundt i reservatet gratis.

Foto: Martin Andestad

Gratis oase

Reservatet informerer og opplyser om effekter av og mottiltak til dagens konsumdrevne samfunn. I storindustriens egen bakgård i Buenos Aires står reservatet som en grønn kontrast. Reserva Ecológica Costanera Sur er helt gratis, og byr på en opplevelse av de sjeldne. Dersom du trenger en god grunn for å reise til Argentina og Buenos Aires er dette absolutt verdt besøket!

 

Økologisk reservat på 360 hektar midt i byen

 

Blant fire millioner innbyggere kommer det 360 hektar store økologiske naturreservatet til syne. Reservatet er resultat av en forståelse av hvordan industriutslipp over tid har ødelagt natur og tettet til bunnen i bukten ved Buenos Aires. Bukten heter Rio de la Plata, og er i dag så forgiftet at det er svært høy risiko for å få varige helseskader, deriblant kreft, ved å bade i vannet nær storbyen. Dette hindrer dessverre ikke flerfoldige mennesker i å komme til reservatet for å bade. Professor Hector R. F. Much, hovedansvarlig for det biologiske mangfoldet i reservatet, forklarer at det dessverre er 5 % av de en million besøkende hvert år som ikke tar inn over seg den informasjonen han og de andre ansatte prøver å formidle. Derfor må de daglig patruljere for å forhindre at folk bader, på tross av at det er oppsatt store forbudsskilt.    

 

 

1200 planter og dyrearter

 

Reservatet i seg selv byr på en naturopplevelse av de sjeldne. Til sammen er det over 1200 forskjellige plante- og dyrearter som lever i harmoni på dette enorme grøntområdet, med Rio de la Plata på den ene siden og skyskraperne i Puerto Madero på den andre. Puerto Madero er gått fra å være et gammelt og falleferdig havneområde til å bli nyrenovert og eksklusivt. Plasseringen er ideell og kontrastene store. I parken finner de besøkende alt fra et rolig friområde, studieområde og enormt treningsareal for de som liker å sykle eller jogge på kilometervis av grusveier i reservatet. Dette reservatet er til for alle som ønsker å benytte seg av det. Daglig arrangerer de ansatte gratis guidede turer for å informere om alt fra plantediversiteten til dagens forurensningseffekt.

Tropiske planter midt i byen

 

Professor Hector informerer om at fra reservatet ble etablert i 1984, tok det bare to år for området yret av et unormalt rikt plante- og dyreliv. Denne spontanøkologiske skapelsen av parken blir i dag ivaretatt og tilpasset god biointegrasjon. På grunn av elveutløpet i nærheten av parken har til og med tropiske planter og dyr kommet til reservatet. Alt av seg selv. Det kjempes en intens kamp for å bevare økologisk og biologisk mangfold uten annet enn naturlig påvirkning, selv om kjemiske reststoffer skylles opp fra vannet. Reservatets venner, en frivillig gruppe som arbeider i reservatet, organiserte for bare to uker siden en ryddeaksjon der de samlet plast, døde planterester og annet søppel som er skylt inn i reservatet. Resultatet var åtte fulle lastebilplan med uønsket avfall.Havnebassenget reddet

 

Reservatet har hatt en udiskutabel positiv effekt på miljøet rundt seg. Havnebassenget som stod i stor fare for å bli helt tett, har i dag har en dybde på seks meter, takket være reservatets plassering og arbeid. Buenos Aires har fått en helt unik og egen utrydningstruet fugl, som på spansk heter "Cisne Cuello Negro", på norsk Svarthalssvane. Byens innbyggere har et enormt fritt grøntområde, og en plass hvor viktige natureksistensielle spørsmål blir diskutert åpent og fritt. 

 

Denne saken med bilder er laget av Martin Andestad

Annonsører

Samarbeidspartnere