Økologisk smak på Det norske måltid

01.10.2009
I hele fem norske fylker har økologiske produsenter vunnet konkurransen "Det norske måltid". - Oikos er imponert over bredde og kvalitet på disse produktene som har deltatt i konkurransen, sier Reidar Andestad. Dette er med å styrke kjennskap og respekt for økologisk lokalmat.

Brit med kongeøsterssopp fra Mjåland Gård i Vest-Agder, de er en av mange økologiske produsenter som har gjort det godt i konkurransen om "Smaken av Norge." Bildet fra Mjåland Gårds hjemmeside.

 

Løfter kvalitetsrespekten for økologisk mat i Norge

- Det er kjærligheten til ekte og sunn mat, med god smak som er drivkraften bak denne matutviklingen, sier Reidar Andestad i Oikos. Resultatene fra konkurransen viser at mange økologiske produsenter lykkes i å lage kvalitetsmat.

I forhold til hvor få økologiske produsenter som finnes er tallene ekstra gledelige. Nå blir mange av de beste økologiske produktene synliggjort og produsentene bak blir løftet opp som modeller for andre. Økologisk mat skal kjennetegnes av topp kvalitet. 

 

Hvem har i vunnet i fylkesfinalene i jakten på den norske smak og måltid? 

Økologisk: "Det norske måltid" skal settes sammen av produkter som er så gode at de kan representere Norge. Flere økologiske produkter er kåret som fylkesvinnere og kan bli en del av "Det norske måltid".

 

 

Dette er logoen til Alm Gard som produserer is fra Helland Gardsprodukter som vant konkurransen i Sogn og Fjordane.

 

Fra Sogn og Fjordane er det Økologisk multe og appelsin youghurtis fra Helland Gardsproduktet som har smeltet juryen med et flott produkt.  Her er link til Helland gårdsprodukter.  http://www.almgard.com/com.almgard/index.php

 

 

 

Kongeøsterssopp på Mjåland Gård. Deres bilde.

 

Fra Vest-Agder kommer Økologisk kongeøsteressopp fra Mjåland Gård.  Link http://www.mjalandgard.no/gourmetsopp/

 

 

Her er den meget omtalte økologiske lammepølsen fra Jens Eide slakteri, som vinner pris på pris. Bilde: KSL Matmerk.

 

Fra Aust-Agder vinner nok en gang Jens Eide AS en heder for sine økologiske kjøttprodukter. Denne gangen er det Økologisk lammepølse som ble trukket frem.  Link http://www.slaktereide.no/

 

Jens Eide Slakteri AS i Lillesand fikk i 2008 førsteplass i kategorien beste økologiske produkt for sin "Øko lammepølse" i Norgesmesterskapet i kjøttprodukter.

 

 

Denne økologiske Jaktosten fra Den blinde ku får du på Ski Senter der Den bline Ku har utsalg og i andre butikker som selger oster fra Den blinde Ku.  Bilde fra Den blinde Ku.

 

Fra Akershus er det Den blinde ku med økologisk jaktost.  Link http://www.denblindeku.no/

 

JAKTOST

Jaktost er en ny type ost som ble laget på forespørsel fra en amerikansk importør. De ønsket en ost med "smak av norsk natur". Den "helnorske" smaken har vi oppnådd ved å tilsette hel einerbær i en ost av sveitsertype (produseres på pasteurisert melk). Osten selges normalt med en modenhet på over 3 måneder. Jaktosten passer ypperlig til spekemat eller sammen med en stek av vilt, men kan selvfølgelig også nytes på en god skive brød.

 

 

 

Økologisk tjukkmjølk fra Rørosmeieriet. De har også en rekke andre økologiske produkter som smør og rømme.

 

Fra Sør-Trøndelag blir Økologisk tjukkmjølk fra Rørosmeieriet trukket frem som en god representant for fylket. http://www.rorosmeieriet.no/

 

Den 19. november skal Årets Måltid 2009 kåres i Stavanger. Nasjonal juryleder er Bent Stiansen.

 

Hvem står bak Det norske måltid?

Næringsforeningen i Stavanger-regionen tok i 2007 initiativet til å utvikle et operativt konsept som setter fokus på Norges beste råvarer fra sjø og land i de enkelte regioner.

Det norske måltid skal
- synliggjøre
- heve bevisstheten og stoltheten hos produsent og forbruker

 

Samarbeidspartner og finansiering

 

DnBNOR er hovedsponsor, Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Innovasjon Norge, Norges Bondelag, Norges fiskarlag, NHO - reiseliv og Norges Kokkemesteres Landsforening er blant samarbeidspartnere og bidragsytere.

 

Følg utviklingen fram mot  landsfinalen i Stavanger:

http://www.detnorskemaltid.no/

 

Les mer om økologiske fylkesvinnere på http://www.okologisk.no/

 

Tidligere omtale av konkurransen på Oikossiden

http://www.oikos.no/newsread/news.asp?docid=11278

 

Annonsører

Samarbeidspartnere