Økologiske egg til himmels

09.01.2013
Salget av økologiske egg øker så mye at leverandørene har problemer med å levere nok til butikkene, skriver Nationen tirsdag. Nå vil produsentene øke produksjonen.

Eggvekst  

For første halvår 2012 var salgsveksten av økologiske egg på 26,8 prosent sammenlignet med samme periode i 2011. 

 

– Vi forventer enda større vekst i andre halvår. Ikke minst har KIWIs store økokampanje med flere produkter og lavere priser gitt utslag også når det gjelder økoeggsalget, sier markedssjef Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

 

Rema og Meny uten egg fra burhøns

Tidligere har Rema 1000 og Meny kuttet ut salget av egg fra burhøns. Dette har åpenbart ført til mer salg av økologiske egg.  – Flere og flere forbrukere merker seg at det kun er økologiske høner som kan gå ute i frisk luft og går fritt når de er inne. Bryr man seg om dyrevelferd, så vet en hva man bør velge, sier Andestad.

 

Han vektlegger også forskjellen at økologiske høner bare spiser økologisk korn. – Dyrevernalliansen skal ha mye av æren for at butikkjedene har sluttet å selge egg fra burhøns, legger han til.

 

Toten egg vil ha flere produsenter

 Ved Toten eggpakkeri i Oppland har man fra 2011 til 2012 hatt en salgsøkning på 40 prosent for økologiske egg, i følge Nationen. Toten eggpakkeri har tre økologiske produsenter, og direktør Ruch sier de vil trenge flere fremover.

 

– Vi har fått mange tilbakemeldinger på at kunder ikke finner økologiske egg i butikkene sine. Nå må det tas grep for å øke produksjonen, hvis ikke kan det bli et press for økt utenlandsk import, sier Andestad.

 

Økologiske egg et stort produkt i Norge

– Barnemat, gulrot og egg er blandt de mest solgte økologiske produktene i Norge. Økologiske egg utgjorde i 2011 4,1 prosent av total eggproduksjon. 54 prosent av de økologisk produserte eggene ble i 2011 omsatt som økologiske egg. For 2012 vil nok tallet være ganske anderledes, sier Andestad.

 

Nortura, som er den største eggleverandøren på markedet, hadde en nedgang frå 676 tonn økologiske egg i 2011 til 652 tonn i 2012.

 

– Dette skyldes særlig at andre selskaper har fått avtaler i dagligvaremarkedet på bekostning av Nortura med Prior som varemerke, sier Andestad.  – Men det er jo trist når Norges største økeeggprodusent Nortura i høst ikke klarte å levere nok til kundene.

 

— Vi har likevel notert økt interesse for økoegg, og kunne nok levert mer om vi hadde hatt mer. Vi arbeider aktivt for å møte den økte interessen, og rekner med å ha på plass en til to nye produsenter i løpet av 2013, seier informasjonssjef i Nortura, Ellen Flø Skagen til Nationen.

 

Siste halvåret har også selskapet Vingulmark fra Østfold kommet ut med økologiske egg til det sentrale Østlandet.

 

Les hele saken hos Nationen her.

Bilder av økologiske egg fra Vingulmark

Annonsører

Samarbeidspartnere