Økologiske ingredienser til julematen

01.12.2008
For matentusiaster er julen en herlig høytid, hvor vi har tid til å sette oss ned i ro og mak, og spise deilig mat sammen med familien. Men lar de norske julemattradisjonene seg kombinere med en økologisk jul? Ja, det blir heldigvis stadig lettere å få tak i økologiske ingredienser til julematen. Her får du tips til hvilke ingredienser som finnes og hvor du kan kjøpe dem.

Smakfull økologisk jul!

 

De fleste spiser risengrynsgrøt en eller annen gang i løpet av høytiden. Den er selvsagt lett å lage økologisk, da de fleste fullsortimentsbutikker har økologisk grøtris, melk, sukker og kanel. Grøten blir ekstra god hvis du tilsetter litt økologisk rømme. Økologisk smør til øye i grøten, burde heller ikke være et problem.

 

Rømmegrøt er også lett å få heløkologisk så lenge du får tak i Rørosrømme. Vi bruker å røre inn ett egg i rømmen før vi koker den opp, for det gjør at grøter smører seg lettere. Da gjenstår bare økologisk hvetemel, sukker og kanel, før ingredienslista er full.

 

I fjor kom økologisk pinnekjøtt for første gang - og i år finner du den under Norturas nye økologiske merke "Økologiske Norgården". Tradisjonelt tilbehør som potet og kålrot er også lett tilgjengelig i fullsortimentsbutikker som Ultra, ICA Supermarked, Meny, Mega og Obs, samt en del Prix-butikker.

 

Økologisk ribbe kan det nok være større utfordring å få tak i, men Ultra, Meny og ICA-butikker som fører pølser og andre produkter fra Grøstadgris, kan kanskje bestille det for deg. Noen butikker har økologisk surkål på glass, ellers har de fleste økologisk hodekål, slik at man kan koke surkål selv.

 

Stadig flere har latt seg inspirere av den amerikanske tradisjonen med helstekt kalkun, kanskje særlig som nyttårsmat. I år lanserer Nortura fersk økologisk kalkun før første gang, under merket "Økologiske Norgården". Produksjonen er begrenset, så løp til din næreste velassorterte butikk og legg inn bestilling.

 

Ønsker du mer variasjon finnes det økologisk kylling - og i flere kjeder nå, blant annet hos ICA, får man KRAV-merket eller Debio-godkjent fisk, som laks og torsk.

 

Vare

Utsalgssted

Produsent

Økologisk grøtris

Velassorterte butikker, helsekostforretninger

Urtekram med flere

Økologisk lettmelk

I de aller fleste butikker

TINE

Økologisk lettrømme

I de aller fleste butikker

TINE

Rørosrømme (økologisk seterrømme)

I velassorterte butikker

Rørosmeieriet

Rørossmør (økologisk smør)

I velassorterte butikker

Rørosmeieriet

Økologisk sukker

I velassorterte butikker

Dansukker, Urtekram etc

Økologisk kanel

I velassorterte butikker inkl. Prix

Santa Maria

Økologisk hvetemel

I de fleste butikker

Møllerens, Regal, Coop Änglamark etc

Økologisk pinnekjøtt

I velassorterte butikker

Økologiske Norgården

Økologisk ribbe

I velassorterte Ultra, Meny og ICA (bestillingsvare?)

Grøstadgris

Økologisk kalkun

I velassorterte butikker (bestillingsvare?)

Økologisk Norgården

 

Fullsortiment/velassorterte butikker: Ultra, Centra, Meny, Coop Mega, Coop Obs, ICA Supermarked, ICA Maxi, Safari. I tillegg finnes det noen Coop Prix, ICA Nær og Extra som har godt utvalg. Noen helsekostforretninger tilbyr også et godt utvalg av økologisk kjøtt - og ferskvarer.

Annonsører

Samarbeidspartnere