Økologiske produsenter gjør det godt i jakten på smaken av Norge

05.10.2010
Snart har alle fylker gjennomført kåringen av sine fylkesvinnere og dermed kandidater til nasjonal vinner av Det Norske Måltid – Smaken av Norge. Rørosmeieriet er med sin økologiske rømme vinner i Sør Trøndelag, Hynnebær AS med økologisk bringebær og Kvittem gård med Målselvnepe er blant vinnerne i Nord Trøndelag.
I Oikos – Økologisk Norge gratulerer vi fylkesvinnerne og roser de som står bak denne årlige konkurransen om Det norske måltid, sier styreleder Jakob Bjerkem.

På vakre Kvittem Gård i Stjørdal produserer de en rekke ulike økologiske produkter, nå høster de heder for sin Målselvsnepe. Gårdens bilde. 

Lokalmat i rivende utvikling

 

Det pågår et stort og rikt utviklingsarbeid av lokal mat i Norge, det er viktig at vi i alle miljøer også bidrar til at det blir bedre omsetning av disse produktene, sier Jakob Bjerkem  Selv var han med på Matstreif i Oslo i helgen og solgte økologisk kjøtt fra Naturkjøtt BA. 


 

Under Meny 2010 i Trondheim ble fylkesvinnerne fra Sør Trøndelag, Nord Trøndelag og Møre & Romsdal kåret. Totalt 23 produkter og råvarer var nominert i de tre fylkene så det ble både en spennende og krevende oppgave for juryen.


Sør Trøndelag

Årets produkt ble Røros Rømme fra Rørosmeieriet AS. Røros Rømme er en tradisjonell rømme, som smaker slik som den smakte på setra.  Rømmen er framstilt av økologisk fløte som ikke er homogenisert, noe som gir en delikat konsistens og farge. Den gode smaken skyldes lang syrningstid. Rømmen er pakket i en svart plastboks, noe som hindrer lyspåvirkning og gir økt kvalitet.


Årets råvare land: Gårdsegg fra Galåvolden Gård, Røros
Årets Produkt: Røros Rømme fra Rørosmeieriet AS,RørosNord TrøndelagEn av vinnerne i Nord Trøndelag ble Ferskrørte økologiske bringebær fra Hynnebær AS. I uttaket som ble gjort i Nord Trøndelag i august sa juryen dette om produktet; Fremstår som bestemors nylagede... med en flott frisk og naturlig bringebærsmak. Også en flott og tiltalende emballasje - Og produktet falt tydeligvis i smak også hos juryen i Trondheim da produktet stakk av med tittelen Årets Produkt i Nord Trøndelag.

Årets råvare land gikk til Kvittem Gård. Gården ligger i Stjørdal, en kommune i Nord-Trøndelag. Gården er Debio - godkjent for økologisk jordbruk og det produseres melk, kjøtt og grønnsaker.

Årets råvare land: Målselvnepe fra Kvittem Gård
Årets produkt: Ferskrørte økologiske bringebær fra Hynnebær AS

 

Resultater Møre og RomsdalÅrets råvare sjø: Røykt Mørelaks fra Sunnmøre Røykeri, Ørskog De produserer også røkt økologisk laks.
Årets råvare land: Marinert og speket lammelår fra Tind Spekevarer AS, Stranda
Årets produkt: Fenarull fra Vågen Gård, Averøy.  Gården bruker økologiske lam i sin produksjon.

 

Premiering - nasjonal vinner kåres 25 november


Alle fylkesvinnerne mottok flott diplom, markedspakke fra hovedsponsor DnB NOR og premiepenger på 2500,- og selvfølgelig kvalifisering til den nasjonale finalen den 28. oktober. Resultatene offentliggjøres under Årets Måltid 25. november i Stavanger. Vinnerne får staselig diplom og 50.000 i premiepenger. I tillegg er det diplom og 20.000 til vinnerne av Årets Godbit og en symbolsk sum på 5.000 til de som mottar hederlig omtale. Årets godbit juryeres 4. november av aktører i Måltidets Hus, Stavanger.


Snart er alle fylkesvinnerne klare

6. oktober avholdes siste delfinale i 2010. Da skal det kåres fylkesvinnere fra Aust - Agder, Vest - Agder og Rogaland.DET NORSKE MÅLTID kårer Årets produkt, Årets råvare sjø og Årets råvare land hvert år. I innledende runder kåres vinnere i alle tre kategorier i hvert fylke. 54 fylkesvinnere kjemper så om tre nasjonale titler. Det Norske Måltid er mulig takket være et bredt samarbeid mellom DnB NOR (hovedsponsor), Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Innovasjon Norge, Landbruks- og matdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Norges Kokkemesteres Landsforening, Norges Fiskarlag, Norges Bondelag, Norges Bygdekvinnelag, NHO Reiseliv m.fl. Stiftelsen Norsk Matkultur er prosjektleder. Se http://www.detnorskemaltid.no/  Hvor vi har hentet vår informasjon fra.

Annonsører

Samarbeidspartnere