Økomat ikke (alltid) dyrt

19.04.2011
Oikos - Økologisk Norge har vært ute i butikk og observert priser på økovarer. – De faktiske prisene i butikk stemmer ikke overens med det generelle inntrykket av at økologisk mat alltid er dyrt, sier markedssjef i Oikos - Økologisk Norge, Kristina Alnes. For eksempel er prisforskjellen på økologiske egg og egg fra frittgående høner ofte svært liten, en god nyhet til de som vil unne seg egg fra høner som også får nyte sola i påsken.

Å fylle kurven med økovarer er ikke så dyrt som mange har inntrykk av. Foto: Ingrid van der Velde.

Billig økomelk hos Coop

Testens billigst økovare, sammenlignet med det konvensjonelle alternativet, er Änglamark ekstra lett melk. I samtlige butikker som fører melken ble den observert til en billigere pris enn Tine ekstra lett, gjennomsnittlig prisforskjell var - 10%. Änglamark ekstra lett melk er Coops egen merkevare og er tappet på det heløkologiske Rørosmeieriet. - Når melken selges så prisgunstig er det ikke rart at Coop opplever en god vekst i salget, sier Alnes, og legger til at det sikkert hjelper at melken også smaker godt.   

 

Lavpris ikke alltid billigst

Ofte finner du de billigste økovarene i de butikkene som har billigste varer generelt. Prisvinner i Oikos sin test er Coop Prix, men dette skyldes at i mange tilfeller var Coop Prix eneste lavprisbutikk med varen inne. Det er derimot langt fra selvfølgelig hvem som har de billigste varene. Rema 1000 er billigst på 4 av 6 varer som ble observert i deres butikker, Kiwi hadde billigste alternativ på kun en av varene vi fant i de butikkene vi var i. Både Kiwi og Rema 1000 blir slått av ICA Supermarked på økoegg og Coop Obs! på økogulrøtter. - Det største problemet for økokunder i lavprisbutikker er fortsatt det manglende sortimentet, sier Kristina Alnes, og påpeker at kun en av lavpriskjedene hadde økologisk potet inne. Undersøkelsen viser også at det ikke nødvendigvis lønner seg for økokundene å handle i lavprisbutikkene.

 

 

Stor variasjon på frukt og grønt

- Det er stor variasjon i prisforskjeller på økologisk frukt og grønt, sier Alnes. - På noen varer er prisforskjellene i denne kategorien så høye at jeg mener de er et hinder for økt forbruk, fortsetter hun. Verstingen er økologisk sitron. - Sitron er ikke en vare som utgjør en betydelig andel i de fleste norske kosthold så de færreste vil merke prisforskjellen på matbudsjettet, men det er en psykologisk prisgrense hos mange, sier Alnes. Undersøkelser fra utlandet har vist at forbrukere er villige til å betale en merpris på 10 - 40 % for økologiske produkter. - Gjennomsnittlig prisforskjell på sitron var over 200 %, den største prisforskjellen helt oppe i 278 % over konvensjonelt alternativ. Som sagt så er ikke den absolutte prisen på økositron så ille, men om butikkene lurer på hvorfor salget går tregt, kan forklaringen ligge i prisforskjellen, sier Alnes.

 

På andre og mer vanlige varer er prisforskjellene derimot snillere. - Økologiske epler kan du til og med finne billigere på Rema 1000, Kiwi og ICA Supermarked, sier Alnes. Til påsken kan det også være kjekt å vite at de billigste økoappelsinene finner du på Coop Prix.

 

Om testen

Oikos har gjennomført en pristest, ikke en utvalgstest. Vi har kun notert priser på varer i de butikkene vi var i - dersom våre testere ikke fant et produkt i en kjede betyr det ikke at ingen butikker i kjeden fører produktet.

 

Prisene er innhentet på tilfeldig valgte butikker i østlandsområdet. Oikos har forsøkt å teste i hvert fall to butikker i hver kjede, men det er noen tilfeller der vi ikke fikk gjennomført dette og prisene er fra én butikk. Testen ble gjennomført i uke 14.

 

For mer informasjon kontakt Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge, kristina@oikos.no, 976 87 254.

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere