Økomat på Pstereo og Parken

18.08.2012
Denne helgen er det duket for god musikk, fantastisk stemning og ikke minst økologisk matservering både på Pstereo i Trondheim og Parkenfestivalen i Bodø. Festivalene har begge en tydelig miljøprofil, og velger derfor å satse på økologisk mat. Det er vi glade for!
Play Clean

Pstereo arrangeres for sjette året på rad, og har allerede etablert seg som en populær musikkfestival i Norge. I fjor var festivalen besøkt av nesten 25.000, og det ventes minst like mange besøkende i år. Festivalområdet er noe av det som gjør Pstereo-festivalen unik. Marinen ved Nidelva er en av byens mest populære parker, med fantastisk utsikt til både Nidarosdomen, Festningen og universitetets hovedbygning. Slagordet til Pstereo er Play Clean. På festivalens egen hjemmeside skriver de: “Pstereo som festival skal bidra til et best mulig kulturliv i regionen med minst mulig belastning på miljøet. Pstereo skal jobbe med miljøtiltak på to måter; unngå forurensning og minimere festivalens egen belastning på miljøet under avvikling, og jobbe kontinuerlig for å påvirke samarbeidspartnere, publikum og frivillige til et mer bærekraftig forbruksmønster.” I år har også festivalen oppnådd miljøsertifiseringen ISO 140001, en internasjonal standard som krever at alle deler av organisasjonen minimerer sin innvirkning på miljøet.


IMG 0907

 

Variert utvalg av økomat

Festivalen har også de siste årene satset mer og mer på økologisk matservering, og Oikos – Økologisk Norge har derfor vært en naturlig samarbeidspartner. På menyen i år finner du blant annet økologiske retter som hjemmelagde pølser, chili con carne, vegetargryte og iskrem. Også på Pstereo, som på Moldejazz, er det The Basket Project som står for matserveringen til artister og frivillige, i tillegg til å være en av tilbyderne av mat til publikum. Oikos er selvsagt til stede på festivalen for å informere om økologisk mat, og engasjere og aktivisere publikum ved blant annet å arrangere quiz og dele ut økologiske smaksprøver. Prosjektmedarbeider i Oikos, Ingvild Stølen, ønsker særlig å rose festivalen og mataktørene for den fine og ikke minst korrekte Ø-merkingen av menyen. – Flere festivaler burde bli flinkere til riktig merking av menyene sine, og planlegge dette i forkant av festivalen. The Basket Project sine menyer er et prakteksemplar når det kommer til merking, sier Stølen.


I forkant av festivalen ble matserveringen behørlig testet av Anne B. Ragde og Marius Børmark, som begge var fornøyd med økotilbudet. Testens gang kan du se i videoen under:

 

Miljøfyrtårn og Debio-godkjent festival

Parkenfestivalen i Bodø er også en relativt ung festival, men har holdt på ett år lengre enn Pstereo, siden 2006. I 2008 ble festivalen sertifisert som Miljøfyrtårn, og kan derfor dokumentere at strenge krav vedrørende arbeidsmiljø, innkjøp, energi, transport, avfall, utslipp og estetikk er tilfredsstilt. Som Miljøfyrtårn-festival er også maten viktig, og Parken har derfor i samarbeid med Oikos de siste årene satt mer fokus på økologisk mat. I år har de tatt et steg videre fra i fjor, og fått sin egen Debio-godkjenning. Matansvarlig i Parkenfestivalen, Lena Hansen, mener det er viktig å lage retter som både smaker godt, har god kvalitet og som også er lette å anrette. – Samtidig er vi veldig opptatte av å kunne tilby økologiske alternativer og samarbeide med lokale leverandører, sier Hansen. Kjerringøy Gård er en av de lokale leverandørene som Parken ønsker å benytte seg av i sin matservering. På Parken i år kan publikum velge mellom økologisk kyllingwok og pasta, begge serveres også uten kjøtt. – Det er viktig at også festivaler i Nordland setter større fokus på økologisk mat, sier Kari Tande Hansen, prosjektleder i Oikos. – Dersom Parken kan være med å bidra til at flere forbrukere får øynene opp for økologisk mat, vil også utvalget og tilgjengeligheten av økomat etter hvert bli bedre.


Oikos oppfordrer alle som besøker Pstereo eller Parken i løpet av helgen å velge økologisk festivalmat!

Annonsører

Samarbeidspartnere