Økomatboks til skoleelever i Stavanger og Sandnes

09.10.2010
Tirsdag 5. oktober fikk 1000 sjetteklassinger i Stavanger og Sandnes hver sin økologiske matboks. - Dette er et flott initiativ fra Økoløft prosjektet i Stavanger og Sandnes kommune, en veldig fin måte å lære barn om økologisk mat, sier Kristina Alnes i Oikos – Økologisk Norge. Prosjektleder Gabriele Brennhaugen sier at både elever og lærerne satt pris på matboksene og de har fått mange gode tilbakemeldinger - ikke minst på at dette smakte!

Økomatboksene ble satt pris på av elevene. Foto: Gabriele Brennhaugen

 

De har lært om økologisk mat på skolen, i tråd med læreplanen, og nå får de smake god og sunn mat. Økoløft-prosjektet deler ut matboksene på 20 skoler i de to kommunene. De er fylt med påsmurte brødskiver, en liten energi-kake og en gulrot, samt en informasjonsbrosjyre. Klassene får dessuten økologisk saft til måltidet.

 

Populært tilbud

Tilbudet var tydeligvis populært - mer enn 1200 elever ble påmeldt da invitasjonen gikk ut til skolene rett etter sommerferien, men alle fikk dessverre ikke plass. Alle lærerne har imidlertid fått informasjonsmateriell så de kan snakke om økologisk mat på skolen. Håpet er at flere vil bruke noen økologiske produkter i Mat og helse-faget i fortsettelsen også.

 

Ideen er hentet fra Tyskland, der 152.000 førsteklassinger i mer enn 50 kommuner får økologisk skolemat via Bio-Brotbox-prosjektet .-  I Stavanger og Sandnes har vi valgt å rette oss mot sjette trinn i stedet, ettersom elevene da lærer å lage mat i Mat og helse-faget og er gamle nok til å ta en del bevisste valg, sier prosjektleder Gabriele Brennhaugen.

 

Lærerne som har meldt på klassene sine, må forplikte seg til å ha minst én undervisningsøkt om økologisk mat.

 

Godt fornøyd med den økologiske matboksen. Foto: Gabriele Brennhaugen

 

Stine Ree Jensen, som underviser i Mat og helse på Kvaleberg skole i Stavanger, synes at denne kampanjen er spennende og helt i tråd med læreplanen. - Elevene skal lære om næringsstoffer, mattrygghet og om å handle miljøbevisst. Skolen vår har dessuten grønt flagg, og da er dette midt i blinken, sier hun. Hun tror også at en egen øko-matboks og undervisningen om dette vil øke bevisstheten om at økologisk mat er miljømessig bærekraftig.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere