Økonomisk vekst for økomelk-bønder

23.03.2010
Nye tall fra NILF viser at produsentene av økologisk melk økte inntektene med 42.000 kroner, skriver Nationen. Men vanlige melkeprodusenter gikk ned med 7000 kroner fra 2007 til 2008. Økobøndene økte inntektene med 21 prosent, mens konvensjonelle melkebønder gikk ned med 3 prosent.

Oikos gleder seg over bedret økonomi for øko-melkebønder.  Onsdag drøfter organisasjonen markedsarbeid og produksjon med Tine, forteller leder Jakob Bjerkem. 

God bedring

Det er tall fra de årlige driftsgranskingene i jordbruket, fra Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF), som viser dette. Dette er en årlig statistikk basert på regnskap og opplysninger fra tilfeldig utvalgte gårdsbruk fra hele landet.

Overskudd på øko-melk

Det er nå overskudd på økomelk, samtidig som flere bønder er på vei inn i ordningen.

Det vil Jakob Bjerkem gjøre noe med. Han ble valgt til ny leder i Oikos - Økologisk Norge på landsmøtet i Kristiansand sist helg.

- Vi skal ha et møte med Tine om dette allerede i morgen. Men disse tallene stemmer godt med Tines tall og det jeg selv opplever, sier Bjerkem til Nationen. Han er selv økologisk melkebonde i Steinkjer.

11 % flere økomelk kyr

Fra 2008 til 2009 økte antallet økologiske melkekyr her i landet med over 11 prosent, fra 6847 til 7622.

- Noe av det vi vil ta opp med Tine er bedre markedsføring av økologiske produkter. Konsernstyret i Tine har også sagt at de ønsker en stopp i inntaket av nye produsenter. Også dette må vi diskutere, sier Bjerkem til Nationen.

 

Les hele saken hos Nationen

 

Les rapporten til NILF

Annonsører

Samarbeidspartnere