Økosatsing gir også mer lokal mat

04.11.2014
Økologisk andel av matservering i offentlig sektor i Sverige, er nå oppe i 23 prosent i gjennomsnitt. Flere kommuner har erfart at økosatsingen også betyr at de kjøper mer mat lokalt.

Det offentlige Sverige satser stort på økologisk matservering.  I gjennomsnitt er snart hvert fjerde offentlig serverte måltid økologisk. Samtidig er mer av maten også lokalt produsert.

På samme budsjett

I Lunds kommune er de nå oppe i hele 49 prosent økologiske matvarer, på samme budsjett som før omleggingen. Målet er 100 prosent, fortsatt på samme budsjett, innen 2020. Dette skriver nettstedet ekoweb.nu.

Lokal- øko- og sesong-

– Vi klarer dette gjennom å tilpasse menyen til sesongene, redusere matsvinnet og bruke mindre mengder kjøtt, sier Maria Ivansson, som er ansvarlig for satsingen på økologiske mat i Lunds Kommune, til Ekoweb.nu.

– Etter at vi begynte å stille krav om økologisk mat, har vi samtidig fått økt andelen svenskproduserte matvarer, forteller hun.

Bevissthet om opprinnelse

– Vi har flere avtaler med lokale produsenter. Bevisstheten om å kjenne opprinnelsen til matvarene, ligger veldig nært opptil det økologiske, sier Ivansson.

De to kommunene som er kommet lengst i økosatsingen, er Borlänge og Lund, som begge er oppe i 49 prosent. Det er mye som tyder på at når de offentlige virksomhetene satser på økologiske matvarer, så øker også andelen svensk- og lokalproduserte varer, skriver ekoweb.nu.

Varm, økologisk skolemat

Den offentlige serveringen har også en pedagogisk oppgave. En betydelig andel av offentlig sektors matservering i Sverige, er gratis, varm skolemat til alle elever. I Lunds kommune er nå halvparten av den varme skolematen økologisk og innen 2016 er planen å komme opp i 70 prosent, på veien mot målet om heløkologisk offentlig matservering i 2020.

Miljø- og klimasmarte menyer er også en viktig del av den svenske satsingen på mat i offentlig sektor. Godkjenningsordningen KRAV har sitt eget veiledningsprogram for øko i skolene.

Kilder: Ekoweb.nu og Lunds kommun

Annonsører

Samarbeidspartnere